Szegedi hírek

2024.01.20. 08:20

Generációs különbségek: szülő és gyermeke számára teljesen más a normális

Miért nem értik meg egymást a mostani fiatalok és szüleik? Erről a témáról tartott előadást pénteken Szegeden Steigervald Krisztián generációkutató az Agórában. A szakember rámutatott: azt kell csak elfogadni, hogy a normális, mint viszonyítási alap, mindkét generációnál más.

Timár Kriszta

Teltházas előadást tartott sportoló gyermekek szüleinek Steigervald Krisztián. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Vízisport Egyesület meghívására Szegeden tartott előadást sportoló fiatalok szüleinek, illetve az egyesület iskolai partnereinek péntek délután Steigervald Krisztián generációkutató. A szakember elsősorban arról beszélt az Agórában, milyen különbségek vannak a generációk között, illetve miért nem tudják sokszor megérteni egymást.

Fotó: Karnok Csaba

Előadása kezdetén leszögezte: nem létezik fiatal vagy idős generáció. A generációkat születési dátumok alapján kategorizálják, melynek tagjai először fiatalok, aztán egyre idősebbek. A mai sportolók többsége a Z és az Alfa generáció tagja.

Az, hogy ki mit tekint normálisnak, azt az élete első ezer napja határozza meg. Az éppen akkor aktuális dolgok jelentik számunkra az origót, amihez mindent mérünk. A mai gyerekek viszont nem tudják beilleszteni a saját világukba a szüleik normálisát 

– szögezte le. Példaként megemlítette: míg a mai kisgyerekek számára természetes, hogy az autóban is mesét néznek, a szülők ebben a korban azt nézték, amit adott a tévé, amiben hétfőn még adás sem volt. Ezt azonban hiába is meséljük, nem fogják megérteni.

Fotó: Karnok Csaba

Steigervald Krisztián emlékeztetett: 1995 óta élünk audiovizuális kultúrában, a tartalmakhoz non-stop hozzáférünk, így sosem kell unatkozni. De nem kell várni egy sorozat új részére sem egy hétig, és míg a mostani szülők fiatalként másfél órás Columbo részeket néztek a tévében, gyermekeik ugyanennyi idő alatt 1500 videóba néznek bele a TikTok-on.

A Z és Alfa generációt a társadalom nem tanította meg a várakozás képességére, így nem is lehet rajtuk számon kérni, hogy türelmetlenek 

– hangsúlyozta.

Fotó: Karnok Csaba

A szakember szerint a generációk közti különbségek esetében azt kell szem előtt tartani, hogy mindenkinek igaza van a saját világa szerint.

Ha most születnénk, mi is ugyanolyanok lennénk, mint ők, hiszen ilyen világban szociálizálódtunk volna. A mai gyerekek már nem tudják, milyen az offline világ, a szülőknek kell ezt megtanítani nekik. A szülők azok, akik hidat képeznek a 20. és a 21. század között, hiszen mindkettőben éltek, így az ő felelősségük, hogy átadják a múlt század értékeit modern formában, ezáltal közelebb hozva a két generációt egymáshoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában