Helyi kultúra

2024.01.27. 10:00

Kisteleki betlehemes mérleg: adomány és könnyek - Galéria

A mostani nemzetközi versenyre is szép, látványos és megható produkcióval nevezett a kisteleki betlehemezők csapata, amit hússzor mutattak be. Előadásaikkal több mint félmillió forint adományt gyűjtöttek a kárpátaljai gyerekek megsegítésére.

Imre Péter Géza

A betlehemezők a százéves Gizike nénit is köszöntötték. Fotó: Imre Péter

A kisteleki betlehemezők új, ezúttal a hagyományos bibliai történetet feldolgozó elő­adásukat hússzor mutatták be az érdeklődőknek. A sort a nyugdíjasklub karácsonyi ünnepsége nyitotta, majd az óvodások, általános iskolások, gimnazisták, a mozgáskorlátozottak is láthatták, illetve ők szerepeltek a negyedik adventi gyertya meggyújtásánál a Szent István téren. Zárásként felkeresték azokat az intézményeket és boltokat, ahol adománygyűjtő dobozokat helyeztek el – sorolta az állomásokat a felkészítő-betanító Harmat József kántor és hitoktató. 

A múlt héten összegyűjtött 12 doboz jelentős pénzösszeget rejtett, 540 ezer forintot. Ráadásul ezt úgy sikerült elérni, hogy a licitáláson nem kelt el a Hódi Katalin helyi festőművész által felajánlott Gyermekek című kép. De nem mindent lehet bankókkal, érmékkel mérni: a betlehemezők minden alkalommal könnyeket csaltak a közönség szemébe, eljutott a szívükbe az üzenet – Jézus megszületett. Felejthetetlen pillanat marad, amikor az egyik templomi előadás végén felköszöntötték az éppen rokonainál vendégeskedő, kisteleki származású, százéves Szabó Józsefné Gizike nénit. Tortát, virágot és nagy tapsot kapott. 

Mindenről naplót kellett készítenie Harmat Józsefnek – 206 oldalas lett! –, amelybe például bekerült minden szöveges szereplő, a szövegkönyv, az elhangzott énekek kottával, hogy volt hangszeres kíséret, a fellépések és a médiaszereplések igazolása, 90 közéleti és szakmai személy véleménye és az összegyűjtött adomány végösszege. Bekötve elküldte a szervező Európai Magyar Fiatalságért Alapítványnak, eredmény április közepére várható, hiszen ezúttal is legalább száz csapat nevezett. 

Az eltelt 30 év alatt törekedtem arra, hogy ne ismételjük magunkat, soha ne adjuk elő ugyanazt. A gyerekek inspirálásával mindig újabb történetet találtunk ki, más-más mondanivalóval. A jelenkor aktualitásai, a háborúk miatt most a békéről beszéltek a három királyok és az angyal is. Az igazi békét először magunkban és Jézus Krisztus segítségével találhatjuk meg

 – jelentette ki Harmat József. Hozzátéve, a betlehemes előadások nem egyszerű műsorok, mindig hozzáadnak valamit magukból. 

A visszajelzésekből, a csillogó szemekből látjuk, érdemes csinálni

 – jegyezte meg. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában