Szegedi hírek

2024.02.26. 17:30

Rekordot döntött A padlás musical a szegedi színházban – Galéira

Tortával ünnepelték vasárnap A padlás musical 75. előadását a Szegedi Nemzeti Színházban. Barnák László virágcsokorral köszöntötte Vajda Júliát, aki Mamóka szerepében minden előadáson színpadra lépett.

Koós Kata

Fotó: Tro Photography/Tari Robert

Éltető kíváncsiság és varázslat – ezzel a két szóval összegezte lapunknak Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, hogy mit jelent számára A padlás musical rekord előadásszáma. 

Egyrészt a nézők színházat és játékot éltető kíváncsiságát jelenti számomra, és elköteleződését a Szegedi Nemzeti Színház iránt. Másrészt pedig azt, hogy egy ilyen sorozatú előadásban nagyon fontos, hogy megőrizzük a létrejöttekor megfogalmazott erős szándékot, hogy elvarázsoljuk a nézőket. Hogy a 75. előadás is ugyanolyan frissen hasson a közönségre. Hogy a kollégák fent tudják tartani azt, hogy ugyanaz a szeretet és az a rengeteg érzelem sugározzon az előadásból, ami ezt a darabot olyan intenzíven jellemzi. És ez így is van 

– mondta el a főigazgató, aki Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter musicaljének rendezésére még 2020-ban kérte fel Méhes Lászlót. A világjárvány miatt azonban meghiúsult az eredetileg ősz végére tervezett bemutató. Csaknem egy évig kellett várni, hogy a „csupa-csupa csoda” valóra válhasson a színpadon. A premier napja végül 2021. szeptember 24-én virradt fel. 

– Kettős szereposztásban készült a produkció. A bemutató óta töretlenül műsoron tartjuk, és havi két-három-négy-öt előadást játszunk. A Lázár Ervin Program keretében több ezer gyerek is láthatta már az előadást – jegyezte meg Barnák László, aki a darab szívmelengető üzenetét is megemlítette töretlen népszerűség okai között. 

A legfőbb üzenete, hogy az egymásra figyelés, a szeretet tovább tud minket segíteni a nehézségeken. Ahogy Rádiós és Süni is egymásra talál, és ahogy a szellemek is megtalálják az útjukat a Révészen keresztül. Közben rengeteg dal csendül fel, amelyeket generációk óta kicsik és nagyok kívülről tudnak. Olyan érzelmes számok ezek, amelyek mind belopják az ember szívébe magukat 

– részletezte. 

A 75 előadásszám több mint 43 ezer nézőt jelentett, de messze még a végső közönségszám meghatározhatósága, hiszen a márciusi előadásokra már minden jegy elkelt, és az áprilisi alkalmakra is gyorsan fogynak a belépők. 

– Egészen addig, amíg ilyen nagy az érdeklődés, játszani fogjuk az előadást. A színészeknek is öröm ez, hiszen lubickolhatnak szerepükben – fűzte hozzá a főigazgató, aki a vasárnapi, 75. előadás végén tortával lepte meg az alkotókat. A Mamóka szerepében tündöklő Vajda Júliát virágcsokorral köszöntötte. Ő volt ugyanis az a szereplő, aki az eddigi összes előadáson színpadra lépett. Mellette köszönetet mondott azoknak a műszaki kollégáknak – mások mellett Stefanik Sándor ügyelőnek és Kocsis László világosítónak – is, akik estéről estére segítik a színészeket. 

A rekord azért is kiemelkedő jelentőségű, mert több évtizedet kell visszalapozni a Szegedi Nemzeti Színház történetében, hogy hasonló sikerszériára bukkanhassunk. Noha az elmúlt években több mint ötven előadást értek meg a Valahol Európában és az Időfutár produkciók is. Hogy meddig folytatódik A padlás sikerszériája, egyelőre örvendetes rejtély a közönség számára. Az alkotók lelkesedése és öröme alapján az azonban biztosnak tűnik, hogy a következő előadásokra is igazak lesznek a közkedvelt Szilvásgombóc-dal sorai. Mégpedig, hogy „benne van a tudás, benne van az íz, benne van az idő, benne van a só, benne van a válasz, embernek lenni jó”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában