Makó

2024.03.07. 08:40

Az Aradi utcai kereszt is megújult

Folytatódik az út menti keresztek megújulása a Maros-parti városban és környékén. Most az Aradi út mentén álló, feltehetően a reformkorban állított vallási emlékjelet hozták rendbe.

Szabó Imre

Az Aradi utcai kereszt felújítása nagy feladat volt, ugyanis az emlékjelet alkotó gerendák az idők során teljesen elkorhadtak – érzékeltette a dolog nehézségét Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója. Mint korábban megírtuk, az intézményvezetőnek valóságos szívügye a hasonló szakrális műemlékek rendbe tétele, több esetben vállalta már hasonló munkák megszervezését. Legutóbb például a 43-as főútvonal Apátfalva és Makó közti szakasza mentén látható Macsán-keresztnél 

– ez utóbbi balesetben rongálódott meg.

Az egyik legrégebbi a városban

Az Aradi utca 119. alatt álló kereszt történetéről keveset tudunk. A városból kivezető útnál található – valaha itt volt Makó határa, az innen Radnára menő búcsúsok itt mindig ájtatoskodtak. Fából készült, korpusszal ellátott, formája, díszítése és állításának ideje hasonló a Jángori úton találhatóval, azaz reformkori lehet. Az intézményvezető megjegyezte, minden bizonnyal ez a kettő volt a Maros-parti város két legrégebbi keresztje.

Az Aradi utcai kereszt talapzatára az újraállítást követően nyomban virágok kerültek. Fotó: Szabó Imre

Erdélyből hozták hozzá a fát

Valaha egyébként sok hasonló volt, és a keresztet alkotó gerendákat 50-60 évente mindig cserélték. Tulajdonképpen ez történt most is. Szikszai Zsuzsannától megtudtuk, ehhez a faanyagot Erdélyből hozták, a faragás és az új vízvető elkészítése pedig a helybeli SzakMaCenter Kft. munkatársainak keze munkáját dicséri. A több mázsás fa alkotást végül daru emelte a helyére, amire visszakerült az eredeti korpusz, valamint a többi díszítőelem. Mindebben segített az önkormányzat és több múzeumi kolléga ugyancsak. 

Hármat avatnak egyszerre

A múzeumigazgatótól megtudtuk, legközelebb – néhány héten belül – a Jángori úti kereszt újul meg. Ezt ugyanazon a napon fogják újraszentelni, mint az Aradi utcait és a 43-as főútvonal Apátfalva és Makó közti szakasza mentén látható Macsán-keresztet: április 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában