Helyi kultúra

2024.03.01. 21:30

Díszkáposzták a szentesi virágágyban

Imre Péter Géza

Kizárólag díszkáposztákkal ültették tele Szentesen az egyik körforgalmi virágágyást. Fotó: Imre Péter

Szentesen mindig találhatunk valami érdekeset. Évtizedek óta ismerem és szeretem a Kurca-parti várost, annak idején a Mezgébe jártam – ma már Bartha János Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola – és szereztem zöldségtermesztői képesítést. Hasznosítottam a megszerzett tudást az akkori – 1980-as évek – Felszabadulás TSZ-ben és az SZTE kertészeti, parkgondozói brigádjában, bár utóbbiban dísznövényekkel foglalkoztunk, virágtálakat, girlandokat vagyis virágfüzéreket és csokrokat is készítettünk, készítettem. Ezért örültem meg, mikor legutóbbi, lakatfás látogatásomkor felfedeztem a szerintem ritka, csakis díszkáposztákból álló körforgalmi virágágyást az Erzsébet térnél. Találkozott a zöldség- és a dísznövény.

Ugyanis a díszkáposzta a közönséges káposzta nemesített változata és színpompás leveleivel díszít. Az internet azt is megjegyzi vele kapcsolatban, hogy a rendkívül dekoratív kétnyári dísznövény remek választás kertbe, teraszra és balkonládába ültetve egyaránt. Ezt aki elsétál a citált virágágyáshoz – érdemes megnézni! –, maximálisan igazolhatja. Hab a tortán, hogy a net több cikke szerint a díszkáposzta ehető, finom ételek készíthetők belőle és kerülhetnek az asztalra. De azért gyanítom, a virágágyásból nem viszik el a legközelebbi konyhába, vagy étterembe...
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában