Szeged

2024.03.21. 16:08

Iskolai csoportoknak rendeztek színjátszó fesztivált - GALÉRIA

A játék öröme volt az elsődleges a Szegedi Tankerülethez tartozó iskolák színjátszó fesztiválján. A csoportok előadását zsűri értékelte, helyezéseket azonban nem osztottak, csupán szakmai jótanácsokat.

Timár Kriszta

Hét iskolai színjátszó csoport mutatkozott be a fesztiválon. Fotó: Török János

A Szegedi Tankerület történetének első színjátszó fesztiválját rendezték meg csütörtökön a Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. Hét iskola drámacsoportja mutatkozhatott be mindenfajta megkötés nélkül: mindenki az életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadásokkal nevezhetett. A tornateremben felállított színpadon 15-25 perces darabokat láthattak az érdeklődők a Jerney, Gregor, Bonifert, Tabán és Vörösmarty, illetve a forráskúti iskolák tanulóinak jóvoltából. Ezek között volt műmese, népmese és irodalmi feldolgozás, illetve versből szerkesztett játék is. 

A produkciókat három tagú zsűri értékelte. Ódor Klára drámapedagógus, színikritikus, Horváth-Kulik Szilvia, a Szent-Györgyi Albert Agóra táborszervezője és Kiss Tibor rendező, a Magyar Drámapedagógiai Társaság képviselője többféle szempont szerint figyelte az előadásokat. Vizsgálták többek között, hogy a választott darab a koruknak megfelelő-e, mennyire van összhangban a csoport, mennyire élvezik a játékot vagy hogy hogyan használják a teret. Mivel a játék öröméért szervezték a fesztivált, ezért a program végén nem helyezéseket osztottak ki, hanem minden csoport oklevelet kapott, a felkészítők pedig egy szakmai megbeszélésen kaptak visszajelzést csoportjuk teljesítményéről. 

 

Beneveztünk a Weöres Sándor Színjátszó Találkozóra. Ez a fesztivál jó alkalom volt arra, hogy egyfajta főpróbát tartsunk, a diákok is lássák, hogyan működik ez élesben 

– mesélte Erdei Soczó Gabriella, a Gregor József Általános Iskola darabjának rendezője, miért jött el a negyedikesekkel erre a rendezvényre. Elárulta, viszonylag ritkán tudnak próbálni, de az látszik, hogy a gyerekek örömüket lelik ebben a munkában és sok ötletük is van. 

Egy nagy móka az egész

 – összegezte az iskolai színjátszást a tanárnő.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola színjátszó csoportja nem egy évfolyam diákjaiból áll, a teljes felső tagozat képviselteti benne magát. Ebben a társaságban többen színészi pályára készülnek, így nekik ez az első lépés karrierjük beindításához. 

Ki tudok teljesedni a színpadon és egy másik oldalamat tudom megmutatni 

– beszélt arról Stranszki Mihály, miért szereti ezt. Pajzer András pedig azt mondta, szereti, amikor az előadás közben mások őt nézik, az izgulás energiáját pedig bele tudja forgatni a játékába. Ők egyébként azon kevés csoport közé tartoznak, akik jelmezzel érkeztek, több ezek közül ráadásul saját készítésű volt.

A fesztiválon három, előzetesen bejelentkezett csoport betegségek miatt nem tudott részt venni, azonban ha a rendezvényből hagyomány lesz, minden bizonnyal lesz még lehetőségük, hogy a tankerületi iskolák mustráján bemutatkozzanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában