Helyi kultúra

2024.03.24. 20:03

Ismét díjat nyert Török János

A Médiaworks II. Móricz-Sabján Simon Fotópályázatán nyert a napokban két díjat is Török János fotóriporter kollégánk. János az alföldi életet fotózza a legszívesebben, a másik szenvedélye pedig a természetfotózás, azon belül pedig a madarak a kedvencei, van neki saját baglya is.

Suki Zoltán

Káposzta Máriának nincs hűtője, ezért a megvásárolt élelmiszert azonnal elkészíti, így tovább eláll. Viszont ilyenkor gyakran egy hétig ugyanazt eszi, amíg a tanyagondnok nem vásárol be újra. Fotó: Török János

Török János fotós kollégánk kicsit olyan a szerkesztőségünknek, mint Hosszú Katinka volt korábban a magyar úszósportnak. Ahány fotópályázaton elindul, annyin nyer is, vagy legalábbis elér valamilyen helyezést. Egy kollégánk mondta neki, hogy legközelebb akkor szóljon, ha nem nyer semmit, mert az lesz a hír. Ilyen azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben előfordul. Ugyanis János elindult a Mediaworks II. Móricz-Sabján Simon Fotópályázatán, ahol természetesen megint nyert két díjat is.

A mindennapi élet, társadalomábrázolás kategóriájában hozta el a Délmagyarországnak a 2. és a 3. helyezést. A második helyezett alkotás Munkástelepen készült Ottlik Istvánról és Harkai Júliáról. A házaspár egy ágyon ül, mögöttük rengeteg képpel a fiatalkorukról. Erről a képről azt monda a készítője, hogy „nézed egy kicsit, és továbbgondolod”.

Fotó: Török János

Így van ezzel egyébként másik fotós kollégánk is. A fotót Karnok Csaba is többször megnézte és azt mondta, hogy „nagyon ott van”. Vagyis János tényleg elkapta a pillanatot.

A harmadik helyezett kép pedig egy ásotthalmi tanyán készült Káposzta Máriáról, aki éppen fasírtot sütött.

János egyébként nem csak emberekről készít fantasztikus képeket, hanem az élővilágról is. Kedvencei a madarak, órákig képes lesben állni egy jó felvételért. A madarak iránti rajongása abból is látszik, hogy van egy saját fülesbaglya, és sok papagája.

Török János 1980-ban született. 2010 óta fotózik, 2014-ben a Délmagyarországnál gyakornokoskodott, közben az SZTE alkalmazott fotográfus szakán végzett. Megalapította a Lucien Hervé Kamera Klubot fotóművész társával, ennek titkára volt 2015-ig. Fotója több országban jelent már meg és állították ki. Tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének és a MAOE Fotóművészeti szakának. Az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék óraadója volt 2018-2022. között, míg 2019 és 2022 között a Perfekt Zrt. Alkalmazott fotográfus képzés gyakorlati oktatója volt. 2016 óta a Délmagyarország napilap alkalmazott fotóriportere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában