Szegedi hírek

2024.03.20. 16:53

Karikó Katalin hamarosan ismét Szegedre látogat - Galéria

A világhírű kutatóbiológus április 9-én tartja a fővárosban akadémiai székfoglalóját, majd egy héttel később Szegedre látogat. Itt tartózkodásának mottója: Karikó Katalin elhozza Nobel-díját Szegednek.

Koós Kata

A Szegedi Tudományegyetem közelgő eseményeiről Zakar Péter és Bene Tamás adott tájékoztatást. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Tudományegyetem közelgő eseményeiről és a jövőbeli fejlesztésekről nyújtott tájékoztatást Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese és Bene Tamás nemzetközi és közkapcsolati igazgató szerdán. 

Bejelentették, hogy jövő héten kedden esedékes az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet mellett fekvő egyetemi Science Park legújabb betelepülő nagyvállalata, a Rheinmetall alapkőletétele. A cég Európa egyik vezető rendszerszállítója a lánctalpas katonai járművek terén. Szegedi bázisa nemcsak egy gyártóüzem lesz, hanem az első hibrid létesítmény, amelyben ipari és védelmi alkalmazásokat együttesen fejlesztenek majd. A vállalat Zalaegerszeg és Várpalota után terjeszkedik tovább a szegedi Science Parkban.

Zakar Péter a fejlesztések között említette, hogy szintén jövő héten adják át az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika új részlegét, amely Foeto Maternális Centrummal bővül. 

Április 11-én Fendler Judit kancellár versmondásával elstartol az Egyetemi Tavasz kulturális programsorozat, amelynek hivatalos megnyitóját másnap este hattól tartják az SZTE Rektori Hivatal dísztermében. Balázs-Piri Soma zongoraművész ad majd koncertet. 

Április 14-én Ágota futást rendez a Csongrád-Csanád vármegyei Kormányhivatal, a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem közösen. A jótékonysági futóverseny bevételével az Ágota Alapítványt támogatják.

Karikó Katalin, Nobel-díjas kutatóbiológus április 9-én tartja akadémiai székfoglalóját a Pesti Vigadóban. Ezt követően, április 16-án és 17-én pedig ismét Szegedre látogat. A látogatás mottója, hogy elhozza Nobel-díját Szegednek. Tiszteletére az SZTE ünnepi ülést rendez, amelyen Karikó Katalin a díj replikáját átnyújtja majd a Szegedi Tudományegyetem vezetésének. Ajándékát egy állandó kiállításon helyezik majd el. Az egyetemi, hallgatói pályázatok eredményhirdetése során a nyertes pályázók Karikó Katalintól vehetik majd át díjukat. A világhírű kutatóbiológus rendhagyó tanórát is tart majd az SZTE Füvészkertben, ahol felavatják a Tudós nők ösvényét is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában