Helyi kultúra

2024.03.27. 19:23

Száz porcelánműremek Szász Endrétől

Darók József

Szász Endre sokoldalú volt a porcelánok terén is. Fotó: Darók József

Különleges kiállítás érkezett a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galériába. A Szász Endre sokrétű művészi kiteljesedését csodálatos szépségű hollóházi kerámiákon élvezheti a közönség.

Ismeretlen ismerős a 2003-ban elhunyt Szász Endre, a hollóházi porcelán manufaktúrában élete utolsó két évtizedében egyedi stílusban alkotó képzőművész. Jelentős volt festőként is, a Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István és Bernáth Aurél tanítványa volt. Hollóházán a nyolcvanas években telepedett le, és hozta létre stúdióját.

Száz Szász címmel a Hollóházi Porcelán Múzeum és a Manufaktúra közösen indította el vándorkiállítását, mely néhány állomást követően szerdán Csongrádon nyílt meg. A hazai porcelánmanufaktúrák talán legnépszerűbb munkái kerültek ki a hollóházi műhelyből.

A kiállításon bemutatott összesen száz alkotás a hollóházi Szász Stúdióban készült. Találni köztük egyedi darabokat, és olyanok is előfordulnak, amelyek limitált szériájuk miatt igen ritkák és értéket képviselnek. Szimbolizmus, szürrealizmus, konstruktivizmus, az erdélyi népi kultúra és az afrikai törzsek motívumai, valamint keleties ornamentikák köszönnek vissza a kiállított 5 maszkról, 12 vázáról és 83 tányérról. Külön sorozatot képeznek azok a tányérok, amelyek a rézkarcszerű technikával a legközelebb állnak az elterjedt Szász-kerámiákhoz. Ezt a sokoldalúságot, és a székely gyökerek megjelenését emelte ki megnyitóbeszédében Bedő Tamás polgármester is. 

A kiállítást és vele a kultúrát a város önkormányzata támogatta, hiszen az anyag idehozatala rendkívül költséges volt. Nem kell annyira óvatosnak lenni, mint a porcelánboltban, itt ugyanis a szentesi Koszta József Múzeumtól kölcsönkapott kordonokkal védik a nagy méretű vázákat. Ha már különleges maga a tárlat, a megnyitó sem lehetett szokványos, Gáll Szabolcs diakónus megszentelte a porcelán műalkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában