Tésztájukat külön kiemelte zsűrielnök az eredményhirdetésen

2024.04.22. 10:46

Ők főzték a legjobb ételeket – mindent megnyert a mórahalmi csapat Zentán (Galéria, Videó)

Sámándob, birkapörkölt, palócleves, szélesmetélt és húsos palacsinta. Mindkét kategóriát megnyerte a mórahalmi Tóth János szakképző iskola csapata a vasárnapi birkapörköltfőző versenyen Zentán.

Arany T. János

Idén is nagy sikerrel vettek részt a zentai Birkanyíró és Birkapörköltfőző Fesztiválon a mórahalmi Tóth János Szakképző Iskola diákjai. Első alkalommal kisteleki és tiszaszigeti csapat is érkezett Vajdaság legnagyobb piacterére vasárnap reggel, hogy megmérettesse birkapörköltjét. A diákok – Fodor Némi, Szabó Annamária, Gere Kovács Dominik és Czékus Csaba Alex – Pápai Péter szakoktató vezetésével most sem bízták a véletlenre a kiváló eredményt. Remek csapattal érkeztek a mórahalmiak, akik a kötelező és névadó birkapörkölt mellett palóclevest, szélesmetéltet, ázsiai lecsós, zöldséges birkát, hortobágyi mintára bácskai húsos palacsintát birkával és tésztába töltött, grillen sült bucit készítettek a mindig szigorú és határozott zsűrinek. Az összhang remek volt, a csapatmunka példaértékű. A tésztát ott frissen gyúrták és nyújtották.

A tiszaszigeti gazdakörrel Ferenczi Ferenc polgármester érkezett Zentára, a Kisteleket a Városvédő és Szépítő Egyesület képviselte. Míg a főzők szorgalmasan dolgoztak, a birkanyírók is versengtek, ollóval és géppel is megnyírták az állatokat. Ez is sok nézőt vonzott.

A mórahalmi csapat a sok éves hagyományhoz méltó módon Pápai Péter vezetésével vonult a zsűri elé miközben a szakoktató sámándobon dobolt, ha nem lett volna elég feltűnő a négy diák szakácskötényben négy étellel vonulva. A zsűri – a Szabadtűzi Lovagrend és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend gondterhelt tekintettel üldögéltek a zsűri sátrában és várták az 52 csapat főztjét. Két kategória volt: birka és pásztor étel.

Az eredményhirdetés előtt Ferenczi István zsűrielnök szólt a résztvevőkhöz és külön kiemelte a mórahalmiak tésztáját, amely elmondása szerint remek összhangot alkotott a birkával, jól meg volt komponálva. Ferenczi a színpadról gratulált a diákok szakoktatójának. A mórahalmi csapat mindkét kategóriát megnyerte közel maximális pontszámmal és a vándorserleget is ők kapták. A kisteleki városvédők birkapörköltje aranyérmes lett, a tiszaszigetiek ezüstéremmel tértek haza Zentáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában