a Múzeumok Őszi Éjszakáján megtekinthetik az érdeklődők

2021.09.29. 17:41

Dankó-kottákat ajándékoztak a múzeumnak

Kézzel írt Dankó-kottákat ajándékozott egy magánszemély a Móra Ferenc Múzeumnak. A több mint 100 éves relikviákat ugyan még restaurálni kell, azokat a szombati Múzeumok Őszi Éjszakáján megtekinthetik az érdeklődők.

T. K.

Fotó: Török János

Eredeti Dankó Pista kották kerültek a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe. A 8 oldalas, kézzel írt dokumentum eddig egy dunaújvárosi magánszemély birtokában volt, aki rokonaitól örökölte. Hogy a kották milyen piaci értéket képviselnének, azt nem lehet tudni, mivel ilyen jellegű relikvia nincs műkincskereskedelmi forgalomban.

Tulajdonosa ingyen adta át azokat a szegedi kultúrpalotának – azért ennek az intézménynek, mert hallott róla, hogy itt van már egy jelentős Dankó-gyűjtemény, amely például a zenész egyik hegedűjét is tartalmazza.

Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese, néprajzkutató elmondta, a kézzel írt lapok bizonyítják: téves volt az az állítás, hogy Dankó nem tudott kottát írni.

Dankó Pista eredeti, kézzel írt kottái is láthatók lesznek a szombati Múzeumok Őszi Éjszakáján. Fotó: Török János

– Miután eljátszotta a fejében megszületett nótát, ceruzával vagy tollal rögzítette a dallamot és a ritmust. Az azonban tény, hogy a teljes zenekari kíséretet már nem ő írta – mesélte.

A most adományozott kottán egyébként az 1898-ban bemutatott Cigányszerelem betátdalai találhatók, többek között olvasható rajta az Eltörött a hegedűm kezdetű nóta is.

Bár a több mint 100 éves lapokat még restaurálni kell, azok a Múzeumok Őszi Éjszakáján, október 2-án megtekinthetők lesznek. A 18-tól 23 óráig tartó programsorozat során lesznek tárlatvezetések a látványtárakban, valamint az állandó-és ideiglenes kiállításokon, így a Sisi-kiállításon is, illetve detektív játék és Erzsébet királynőről szóló előadások is. A Fekete Házban új ruhákba öltöztetett babákat mutatnak be a Rotschild Klára-kiállításon, ahol szintén tartanak tárlatvezetést, ahogyan egyébként a Várban is.

Fotó: Török János
Fotó: Török János

Az erre a napra megváltott belépőjeggyel minden helyszín összes programja látogatható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában