A népi jogszokások egykori kutatóját ünneplik

2021.09.16. 11:15

Száz plusz tíz: Tárkány Szücs Ernő emlékezete

Az első írásos jogszabályok előtti sajátos helyi népi rendelkezéseket kutatta a száz éve született Tárkány Szücs Ernő. A neves jogtudósra kétnapos konferenciával emlékeznek. 

Munkatársunktól

– A múlt iránt elkötelezett, ám az aktuális jogi kihívásokra reflektáló, hódmezővásárhelyi születésű Tárkány Szücs Ernő a jogi szakemberek örök példaképe lehet – mondta lapunknak Miklós Péter történész, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója a szeptember 30-án és október 1-jén Hódmezővásárhelyen rendezendő konferencia apropóján.j

A magyar jogi néprajz, a népi jogszokások egyik legjelentősebb kutatója száz éve született.

A le nem jegyzett, ám az egyes települések mindennapi életét egykor mégis meghatározó ügyletek, sajátos népi rendelkezések foglalkoztatták.

Azt vizsgálta, a települések miként reagáltak az élet kihívásaira, például hogyan végrendelkeztek, milyen tilalmak vonatkoztak a házasságokra, miként reagáltak a helyi közösség szokásaira. Miklós Péter azt is hangsúlyozta, Tárkány Szücs Ernő eközben nem csupán jogtudós volt, hiszen gyakorló jogászként a bányajogi törvény, illetve különböző ipari termelési folyamatokat szabályozó jogi rendelkezések megalkotásán dolgozott.

A Pécsi Tudományegyetemen működő, nevét viselő jogi kultúrtörténeti és jogi néprajzi kutatócsoport társszervezőivel közösen az évfordulón egy jubileumi konferenciával tiszteleg tudományos munkássága, életműve előtt, illetve áttekintik annak továbbélését, gyarapodását a Tárkány Szücs Ernő Jogi Kultúrtörténeti és Jogi Néprajzi Kutatócsoport megalakulásá­nak tizedik évfordulóján. A két­­­napos programsorozat szeptember 30-án 10 órakor kezdődik a délelőtti helyszíni programokkal, érintve többek között a Bethlen Gábor Református Gimnáziumot, a jogtudós egykori szülőházát, az Emlékpontot. Utóbbi helyszínen csütörtökön 14 órakor emlékülés kezdődik.

Majd bemutatják a Száz plusz tíz című jubileumi, illetve Tárkány Szücs Ernő angol és német nyelvű tudományos munkáit egybegyűjtő köteteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában