Gasztro

2021.10.16. 13:58

Minden a rózsapaprikáról szólt szombaton – galéria

Kiss Anna

Röszke, 20211016.I. Röszkei rózsapaprika nap. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Hogyan lett paprika a törökborsból? Erről a szegedi találmányról kaphattak információt azok, akik szombaton ellátogattak az I. Röszkei Rózsapaprika Napra a Röszkei Paprika Malom és Múzeumba. Egy tárlatvezetés során a múzeum vezetője, Molnár Anita elárulta, mivel nagyon csípősnek találták a szegediek a paprikát, ezért úgy döntöttek, hogy elveszik a csípősségét, csak egy picit hagynak meg belőle a fűszerezőhatás miatt.

– Levágták a csumáját, felhasították a bőrt és kivágták az ereket. Ez a lehető legkellemetlenebb munka volt, hiszen folyamatosan a csípős paprikával kellet dolgozni kézzel, kesztyű nélkül. Így lett a csípősből csemege paprika – részletezte. Hozzátette, a magot vízben taposták, majd amikor kiszárították, hozzáőrölték a már megőrölt paprikához, ez lett a csemege édesnemes paprika, ami világhódító útra indult.

Kiderült, a hírnévszerzésben nagy szerepe volt például a szegedi Pálfi családnak is, övéké volt az első paprikamalom Szegeden, és ők teremtették meg a rózsapaprika márkát, mert a nyíló rózsa színéhez hasonlították a paprikaőrlemény színét. A Paprika Molnár Kft. ügyvezetője megjegyezte, innen kapta nevét a szombati program is.

A tárlatvezetés mellett volt paprikafűzés, paprikatörés, paprikacsipedés, paprikakvíz, valamint paprika és paprikás ételek kóstolója is. Sőt, paprikát is hasítottak úgy, mint annak idején a rózsapaprika előállításán fáradozó alsóvárosiak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában