Szegedi hírek

2022.02.10. 13:35

Aba-Novák-festményeket kapott Szeged városa

Végleg a szegedi önkormányzat tulajdonába került az a három Aba-Novák Vilmos festmény, amelyet Bartók Mihály, Széchenyi-díjas kémikus ajándékozott végakarában szeretett városának. A szerzőtést csütörtökön írták alá az örökösök és Botka László polgármester. A festmények becsült összértéke 160 millió forint.

delmagyar.hu

Fotó: Frank Yvette

A két esztendeje elhunyt, szegedi akadémikus, Bartók Mihály a Borivók, a Kettős akt és az Okarinás című Aba-Novák Vilmos-képeket ajándékozta végakaratában Szegednek. A festményeket tavaly ideiglenesen a Móra Ferenc Múzeumban helyezték el, a látogatók először a Múzeumok Éjszakáján gyönyörködhettek az alkotásokban. Az örökösök, Bartók Mihályné és két fia, Bartók Mihály és Tibor csütörtökön aláírta a Városházán az ajándékozási szerződést, amelynek keretében a festmények immár végleg a szegedi önkormányzat tulajdonába kerültek. 

– Meghatónak és példamutatónak tartom, hogy egy család úgy dönt, hogy ekkora értéket szeretett városának adományoz – fogalmazott Botka László polgármester, majd a város aranyérmével ajándékozta meg a mecénás özvegyét és gyermekeit. A három festmény összértéke 160 millió forint. 

A Széchenyi-díjas kémikus fia, ifj. Bartók Mihály lapunknak elmondta, édesapja a kilencvenes években egy gyulai főorvostól vásárolta az 1920-as években készült festményeket.  – Ezek az életmű szempontjából is kiemelkedő alkotások, az Okarinás című festményt a Római Magyar Akadémián is kiállították 1995-ben – közölte. 

A festmények a Móra Ferenc Múzeum dísztermében maradnak. Fogas Ottó múzeumigazgató elmondta, ha a múzeum gyűjteményének anyagát rangsorolni kellene, az első tízben mindenképpen helyet kapna a három Aba-Novák Vilmos festmény. – A két világháború között, illetve az azok előtti időkben volt divat, hogy egy-egy szegedi polgár a városának adományozott lokálpatrióta érzületből alkotásokat. Utána egyre ritkábban, és a mai világ sem a mecenatúra kora. Ezért is példaértékű és becsülendő a Bartók család felajánlása. A festmények a múzeum dísztermében jelenleg is megtekinthetők, de keressük a végleges helyüket. Mivel az időszaki kiállítások forgása miatt az ott lévő, mások mellett Munkácsy- és Csontváry-képeket bemutató, állandó kiállításunk művei gyakran lekerülnek, ezért a folyamatos láthatóság érdekében praktikusabb lenne, ha ezek az alkotások önálló termet kapnának. Azt gondolom, ez néhány héten belül megoldódik – fejtette ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában