Kalandok a közgyűjteményben iskolásokkal

2022.02.18. 17:06

Alföldi élet évezredekkel ezelőtt

Az iskolai tudásanyag szó szerint kézzelfogható élményekkel párosul a vásárhelyi közgyűjteményben. A Szőnyi-iskola diákjai az újkőkori világgal ismerkedtek a Tornyai-múzeumban.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

Az újkőkori ember világával, mindennapjaival ismerkedtek a vásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola diákjai a Tornyai János Múzeumban. Előbb a Hétköznapok Vénuszai állandó kiállítást járták be, majd neolitikus díszítéssel készíthettek karcolt agyagkorongokat és szabadon formázott tárgyakat. 

 

A Kökénydombi Vénusz

 

A Tornyai-múzeum állandó régészeti kiállítása az újkőkor emberének mindennapjaiba vezeti vissza a látogatókat a Kr. e. 7-5. évezredig, a bemutatott tárgyakat környezetük részeként, funkciójukat is ábrázolva figyelhetik meg. A kiállítás három fő témaköre: egy újkőkori falu élete, a tiszai kultúra hitvilága, valamint a késő neolit gyékény- és textilművesség. 

 

Az újkőkor vagy csiszoltkő-kor, más néven neolitikum a kőkorszak utolsó része, amely a földművelés kialakulásával kezdődött és a fém alapú eszközök elterjedésével ért véget. Különös, a maitól alapjaiban különböző világ lehetett a természetileg nagy változatosságot mutató Alföldön az újkőkor kezdetén. Mocsarak, lápok, füves területek váltogatták egymást. 

 

A különleges Kökénydombi Vénusz 23 centiméter magas agyagedény, zsámolyon ülő nőalakot ábrázol, testét geometrikus minták borítják. A szobortöredék 1942-ben, Banner János ásatásakor került elő Kopáncs-Kökénydombon. A vele együtt talált hasonló, de töredékesebb edénnyel együtt anyaistennőt ábrázolhatott. A két lelet a Kr.e. 5. évezred első felében virágzó tiszai kultúrából származik. 

 

Történelem másként: kaland az újkőkorban. Fotó: Tábori Szilvia

Fából és sárból építve

 

- Negyedik osztályos tanulóink már sok olyan ismerettel rendelkeznek, amit a múzeum kiállításán a gyakorlatban is megszemlélhetnek, ezzel mélyítve tudásukat. Tanultak már eleink építkezési szokásairól, fából és sárból készített házaikról, ahogy azzal is tisztában vannak, hogy Hódmezővásárhelyen milyen fontos a vizek jelentősége. Örülök, hogy a múzeumban láthatnak egy ősi építményt, és további érdekességeket hallhatnak eleink szokásairól - mondta a csoportot kísérő Lantos Imre, a vásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola tanítója. 

 

Minden Nap Kultúra!

 

Selmeczi Tóth Andrea művelődésszervező-múzeumpedagógus lapunknak a foglalkozás előtt elmondta: az intézmény valamennyi állandó kiállításához kapcsolódik múzeumpedagógiai foglalkozás, külön óvodásoknak és iskolásoknak összeállítva. A gyerekek megnézhetik a Tiszajenő-Szárazparti házrekonstrukciót, az évezredes arcosedényeket, a Kökénydombi Vénuszt, illetve az akkori korra jellemző szövéstechnikát, megismerkedhetnek az állattenyésztési, növénytermesztési szokásokkal, valamint a korabeli eszközhasználattal. 

 

A Minden Nap Kultúra! programhoz kapcsolódó interaktív tananyagokat még tíz évvel ezelőtt dolgozták ki 5-6 fős szakmai munkacsoportok. Céljuk akkor és ma is, hogy a különböző korosztályok életkori sajátosságaikhoz illeszkedő tematikus sétákon kalandozzanak Vásárhely kulturális intézményeiben. Így a művészet, az irodalom és a várostörténet a fiatalok mindennapjainak részévé válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában