Szegedi hírek

2022.05.05. 20:34

Egyetemi kötődésű festményekből nyílt kiállítás - Fotók

Egyetem ecsettel címmel nyílt csütörtök este kiállítás a SZTE Rektori épületében. Sonkodi Rita festőművész tárlatán olyan épületeket és személyeket, illetve azok használati tárgyait mutat be, melyeket az elmúlt években valamilyen személyes kötődés vagy a tisztelet miatt jelenített meg vásznain.

Timár Kriszta

A 30 festmény mindegyike a Szegedi Tudományegyetemhez kötődő épületeket, személyeket és tárgyakat mutat be. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Az Egyetemi Tavasz programsorozat kiemelt eseményeként csütörtök este különleges kiállítás nyílt a SZTE Rektori épületében. Sonkodi Rita Egyetem ecsettel című tárlatán 30 olyan festmény látható, melyek mindegyike a Szegedi Tudományegyetem épületeit, vagy ahhoz köthető tárgyakat, embereket ábrázol. A bőrgyógyászati vagy a gyermekklinika épülete ugyanúgy megjelenik, mint a zenélő óra. József Attila szerelme vagy éppen Szent-Györgyi Albert pipája és rádiója. 

A SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Fuvolanégyesének előadása után Rovó László rektor nyitotta meg a kiállítást, aki elmondta, a művésznő élete is kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez, hiszen itt szerzett diplomát és komoly oktatója is az intézménynek. 

 A tárlat tökéletesen illeszkedik az egyetem 100 éves centenáriumi ünnepségéhez, hiszen annak ikonikus épületeit mutatja be. Személyek nincsenek ezeken a képeken, nekünk kell azokat megtölteni tartalommal 

– fogalmazott az egyetem rektora.

Fotó: Karnok Csaba
Forrás: [email protected]

Sonkodi Rita lapunknak elmondta, nagymamája a kolozsvári egyetemen kezdte meg tanulmányait, és miután az Trianon után bezárt, átköltözött Szegedre, hogy lediplomázhasson. 

 Az ő csészéje volt az első, amit ebből a sorozatból megfestettem. Ez és az összes többi kép tisztelgés előtte és elődeink előtt. Először például azokat az épületeket vittem vászonra, amelyek saját életemhez köthetők. Nagy élvezettel kutattam minden festményem témájában, például Szent-Györgyi Albert autója után is, amikor azt szerettem volna megmutatni a vásznon, hiszen egyébként is kedvelem a veterán autókat 

– mesélte. 

A festőművész úgy fogalmazott, minden képet saját örömére festett, évek alatt vált ez komplett kiállítási anyaggá. A tárlat egyediségét mutatja, hogy az összes festmény egyedi képkeretben van, Sonkodi Rita ugyanis gyűjti ezeket a régi darabokat. 

Sokan nem értenek egyet ezzel a szakmában, de számomra ez ugyanolyan fontos része a műnek, mint maga a festmény 

– magyarázta. 

A tárlat június 30-ig lesz látható az egyetem főépületében. A rendezvényen díjazták a SZTE kulturális életének legjobbjait is: a megnyitó után Fendler Judit kancellár és Rovó László rektor Sonkodi Rita társaságában átadták az egyetemi versmondó és zenei verseny, illetve a vers, élmény esszé és grafika pályázat díjait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában