Antall vallatótisztjét alakítja

2022.09.24. 07:00

Oscar-díjra nevezik a Blokádot, amiben a szentesi múzeumigazgató is szerepel

Antall József vallatótisztjét alakítja abban a filmben Irsai Farkas László színész-történész, a szentesi múzeum igazgatója, amelyet nemzetközi kategóriában Oscar-díjra nevezett a Nemzeti Filmintézet.

T. Sz.

A Blokádot nevezik a 95. Oscar-díjra nemzetközi kategóriában. Fotó: Blokád produkció/Szvacsek Attila

A történelem ikonikus korszakát idézi meg az a mozifilm, amelyben Antall József vallatótisztjét alakítja Irsai Farkas László színész-történész, a szentesi Koszta József Múzeum igazgatója. Az alkotást benevezték az 95. Oscar-díjra nemzetközi kategóriában; a Nemzeti Filmintézet héttagú bizottsága választotta ki 18 film közül. A Blokádban Antall József alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát: taxisok tüntetnek az Országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. A film nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő, a demokráciáért küzdő miniszterelnök magánéletébe enged bepillantást.

Jelenet a filmből. Fotó: Blokád produkció/Szvacsek Attila
 

Vitathatatlan a film társadalmi jelentősége, részben mert a rendszerváltás számtalan, eddig homályos történelmi részletre világít rá. Vallatótisztként az epizódszerepem azért emblematikus, mert Göncz Árpád és Antall József 1956-os kapcsolódását és szerepvállalását, a börtön, a megtorlás rendszerváltás után is feloldhatatlan emlékeit megidézzük a jelenetben. A sorsfordító eseményeket nem felejthették el évtizedekkel később sem, amikor egyiküket miniszterelnökké, másikukat pedig köztársasági elnökké választották 

– mondta lapunknak Irsai Farkas László. Egyúttal hozzátette: a film rendezője szerint szerencsés helyzet, hogy színészi játék mögött gyerekkori emlékek munkáltak benne a szerep megformálásakor. Miközben történészként is van egyfajta rálátása a 20. század végére, a rendszerváltásra. 

Roppant izgalmas lehetőség belecsöppenni egy ilyen feladatba, színész nagyságok, kitűnő szakemberek közé. Kifejezetten büszke vagyok rá, hogy Tősér Ádám rendező felkért. A kéretlen megjegyzések, a politikai felhangok sokaságára ugyanakkor nem számítottam

 – hangsúlyozta a szentesi múzeum igazgatója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában