Szegedi hírek

2022.10.17. 10:56

Fizel Natasa a JGYPK krónikása

Hol találkozhat az átlagember több mint százéves kordokumentumokkal? Múzeumokban, könyvtárakban és Fizel Natasa óráin. Az SZTE JGYPK Alkalmazott Pedagógiai Intézet vezetőjének szenvedélye az oktatással kapcsolatos, régi dokumentumok gyűjtése. Varázsdobozzal érkezik tanóráira, ahol a hallgatók kezükbe is vehetik a különleges relikviákat.

Koós Kata

A régi dokumentumokat zömmel online aukciókon és régiségvásáron szerzi be az intézetvezető. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Régi bizonyítványok, indexek, tanrendek, cselédkönyv, sőt sztahanovista igazolvány is előkerült, amikor Fizel Natasa bepillantást engedett lapunknak varázsdobozába, amely elmaradhatatlan kelléke minden tanév elején óráinak. Szenvedélye ugyanis a neveléstörténettel kapcsolatos, régi dokumentumok gyűjtése. Ám míg a múzeumokban rendszerint tárlók csillanó üveglapjain át tekinthetők meg ezek a dokumentumok, az SZTE JGYPK Alkalmazott Pedagógiai Intézete vezetőjének neveléstörténet óráin kézről kézre járnak a hallgatók között. 

– Mindig is szerettem a régiségeket. Mikor PhD-re készültem, a levéltárban született meg bennem a régi dokumentumok gyűjtésének ötlete. A mostani fiatalok már nehezen tudják elképzelni, hogyan működött régen az iskola. Arra gondoltam, hogy ha kezükbe vehetik a dokumentumokat, talán közelebb hozza hozzájuk azt a világot. Például diákigazolványt azért vettem, mert az nekik is van, így ismerős számukra – mondta Fizel Natasa, majd Szent Ágoston szavait idézte. 

– „Azt tudod lángra lobbantani másban, ami benned ég”. Ha csak egy-két hallgatóban mozdul meg valami azáltal, hogy a saját szenvedélyemből ízelítőt adok nekik, már megéri – közölte. 

Fotós: Török János

A dokumentumokat zömmel online aukciókon és régiségvásárokon vásárolja. – Néha már úgy érzem, mintha a dokumentumok találnának meg engem, nem fordítva. Előfordul, hogy egy embernek az összes iskolai dokumentumára rábukkanok. Például Weisel Antalnak az indexére, abszolutóriumára és diplomájára. Ezek a legrégebbiek, a diplomáját 1879-ben még pergamenre írták – mondta. 

A cselédkönyv 1924-ből származik, a sztahanovista igazolvány az ötvenes évekből, de lapul a kofferben tanrend az 1920-as évekből, továbbá százéves bizonyítvány is, amelyben a szorgalom értékelése még nem a mai példás és hanyag, hanem az ernyedetlen és a semmi minősítések között zajlott. Gyűjteménye egyik legkülönlegesebb darabja egy indexpár, amelyből mindössze 1937 darab van összesen. Egykor ugyanis a tanárképzős hallgatók sárga index-szel hallgathatták az egyetemi kurzusokat. 

– Számomra a legértékesebb Paál Erzsi főiskolai és sárga, egyetemi áthallgatásos indexpárja, amelyet egyik kollégámtól kaptam ajándékba. A magyar polgári iskolai tanárképzés történetéről írtam egy könyvet, amelynek adatbázisa 1928 és 1947 között a főiskola összes hallgatóját tartalmazza. Egyikük volt Paál Erzsi – mesélte az intézetvezető, akit a JGYPK berkeiben a kar krónikásaként emlegetnek. A kartörténeti kiállítás anyagának egy része is varázsdobozából származik. 

Jelenleg a főiskola 1947 és 1956 közötti időszaka történetének feldolgozását végzi. Kéttucatnyi vaskos kötet adatait dolgozza fel, amelyekben a kar minden egyes hajdani hallgatójáról találhatók feljegyzések. 

– Mivel ez az ötvenes évek, bonyolítja a munkát, hogy még az édesapa párttagságát, a családi telek méretét, a külföldi rokonokat is feltüntették. Egy hallgatóról 12-14 oldalnyi anyag készült. Számomra izgalmas nyomozás, ahogy az egyes diákok életútján keresztül eljutok a kar nagy történetéig. Vagy sapkát kötök vagy adatot rögzítek, engem ez kapcsol ki – mondta mosolyogva Fizel Natasa. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában