Szegedi hírek

2022.10.15. 20:08

Nagyszabású életmű-kiállítás nyílt a REÖK-ben - fotógaléria

Stefanovits Péter Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból szombaton nyílt meg a tárlat a Reök-palotában.

Koós Kata

Stefanovits Péter Munkácsy-díjas grafikusművész 150 alkotása tekinthető meg életmű-kiállításán. Fotó: Karnok Csaba

Szakralitás, játékosság, többrétegű tartalom, erőteljes szimbolika, műfaji sokszínűség és izgalmas színkezelés jellemzi Stefanovits Péter világát. A Munkácsy-díjas grafikusművész alkotásaiból szombaton nyílt életmű-kiállítás a Reök-palotában. A kétszintes tárlaton az alkotó körülbelül 150 munkája tekinthető meg. 

A megnyitón Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, két éve készültek Stefanovits Péter életmű-kiállítására.

 – Az elmúlt 16 év során ez közel a kétszázadik kiállítás a Reök-palota életében. Számomra szívügy a kortárs művészek életmű-kiállításai. Stefanovits Péter kiállítása az elmúlt évekre épít erőteljesen, onnan bontottuk vissza a múltat – mondta a kurátor, majd kiemelte a kiállító Clorox-technikával, maratásos eljárással készített műveit. 

– Érdekes gondolat, hogy egy hétköznapi tisztítószer hogyan emelkedhet olyan piedesztálra, amely a művészetet segíti – mondta. 

A tárlatot Szücs György, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese nyitotta meg. 

– A művésznek nincs egyetlen markáns előadásmódja, csak rá jellemző, megkülönböztető védjegye, hanem éppen tematikai, stiláris és technikai sokféleségével valamiféle tudatos eklekticizmus képviselője. Ha összevetjük vissza-visszatérő, pozitív motívumait, a szív- és keresztvariációkat, az ősi archeológiai leleteket, aranyozott ereklyéket a negatív emblémákkal, kiemelten a vörös csillaggal és a modern civilizáció mindennapi törmelékeivel, azt tapasztaljuk, hogy változatos képi világa, egyéni szimbólumhasználata, kevert grafikai műfajai ellenállnak a mégoly rutinos művészettörténészi kategorizálásnak is – méltatta a kiállítót Szücs György. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában