Évente csaknem 37,5 ezer tonnányi szemetet fogadnak be

2022.10.28. 13:38

Rendhagyó túrahelyszín: a vásárhelyi hulladékkezelő - Képek

Az erőművek éjszakája program részeként Hódmezővásárhelyen a FCC Regionális Hulladékkezelő Központjába is ellátogathattak az érdeklődők. Többek között megismerhették a papírbálázás folyamatát, a komposztáló üzem működését, megtudhatták, hová kerül a hulladék. megtekinthették a csurgalékvíz-gyűjtő rendszert és a depóniagáz-gyűjtőt is.

Kovács Erika

Pénteken három csoport vehetett részt a nem mindennapi programon, amire előzetesen kellett jelentkezni.

– A hulladékkezelő létesítmény mintegy 40 hektáron terül el Hódmezővásárhely határában. Cégünk hulladékkezeléssel foglalkozik, összesen 17 dolgozót foglalkoztatunk – tudtuk meg Erdélyi Attilától, az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatójától. Ha a hulladék érkezik a telephelyre, a jellegétől függően háromfelé irányítják.

– A haszonanyagok, vagyis a papírok, műanyagok a válogató- és bálázó üzembe kerülnek. Ott a kollégáink szétválogatják, majd bebálázzák a különféle frakciókat. Amikor összegyűlt egy kamionnyi bála, értékesítjük a célirányos felvásárlóknak, éves szinten körülbelül 1500 tonnát. Zöldhulladékot is fogadunk a telephelyen, amit a komposztálási technológiánk során aprítjuk és nyomon követjük az érési folyamatot. Körülbelül 12 hét alatt készül el a komposzt. A kertekben, szántóföldeken jól hasznosítható anyagot ugyancsak értékesítjük. Idén összességében 1000 tonna zöldhulladékkal számolunk, amiből 500 tonna komposzt készül. A harmadik területünk a hulladéklerakó. Sajnos, Magyarországon a hulladékok jelentős része még mindig így végzi, ez a legkevésbé környezetbarát út. Évente körülbelül 37,5 ezer tonna hulladékot fogadunk. A hulladéklerakó megfelelő műszaki védelemmel, szigeteléssel rendelkező létesítmény – említette meg Erdélyi Attila. A lerakóban elsimítják, tömörítik az oda kerülő hulladékot, majd a nap végén építési törmelékkel, vagy hulladékfölddel takarják le, hogy ne hordja el a szél. A szerves anyagok bomlásakor a lerakóban metángáz szabadul fel. Ezt is hasznosítják, csöveken keresztül vezetik a depóniagáz-gyűjtőbe. Többek között ezzel fűtik az irodaházat és elektromos áramot is fejlesztenek belőle.

A program három csoportjában mintegy 50 érdeklődő járta végig a regionális hulladékkezelő központot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában