Művészet

2022.11.04. 10:00

Háborúról szóló tárlat nyílt az orvosi rendelőben - fotók

Az orosz-ukrán háborúról szóló képeket állítottak ki a sándorfalvi rendelőben. Nagymihály Sándor háziorvos hosszú évek óta használja galériaként a várót, mert mint mondta, így legalább művészettel tölthetik az időt betegei.

Timár Kriszta

A háború ihlette azt a 11 képet, melyek jelenleg a sándorfalvi rendelőben láthatók. Fotó: Karnok Csaba

Különleges kiállítás nyílt nemrégiben Sándorfalván. A tárlatnak elsősorban a helyszíne szokatlan, az ugyanis a Galéria Medicinában látható. Ez pedig az orvosi rendelőben található. A formabontó ötlet Nagymihály Sándor háziorvostól származik, aki sok-sok éve döntött úgy, hogy a várót másra is hasznosítja, mint hogy betegei ott üldögéljenek, amíg sorra nem kerülnek. A művészetszerető doktor ezért falait rendszeresen műalkotásokkal rendezi be, így különleges élményt és egyfajta pszichoterápiát is kaphatnak az ide érkezők.

Jelenleg Tanács Ildikó 11 képe látható a rendelő-kiállításon, amelyeket az orosz-ukrán háború inspirált. Az alkotó elmondta, képeivel azt az üzenetet szeretné mindenkihez eljuttatni, hogy ez a fegyveres konfliktus szörnyű. – Van, ami az atomfegyverekről, más a gyászról és a háborús veszteségekről szól. De készítettem olyan képet is, hol egy gyermek látható a romok között, illetve olyat is, ahol a békegalamb nem tudja eldönteni, hogy az olajágat vagy az olajcsapot válassza. A közös bennük az az érzés, amit a háború kirobbanása miatt érezhetünk – magyarázta.

A nagyméretű képek változatos technikákkal készültek, olajfestékkel, filctollal és festékfilccel is dolgozott az alkotó, aki a pandémia ideje alatt talált rá ismét kedves hobbijára. Mint mesélte, amióta Nagymihály doktor rendszeres kiállítási lehetőséget biztosít számára, sok visszajelzést kap, volt, aki már vevői szándékkal is érdeklődött nála. Ő azonban nem értékesítésre készíti alkotásait, a kreativitását szereti csak kiélni ezekben.

Nagymihály Sándor úgy fogalmazott, a kiállítás most is rendkívül sikeres, naponta 150-en tolonganak, hogy megnézzék a képeket. – És ha már itt vannak, bejönnek vizsgálatra is – mosolygott. Azt azonban már komolyan tette hozzá, hogy szerinte nagy lehetőség van az orvosi rendelők ilyen típusú hasznosításában. – Országosan akár 6 ezer galéria is működhetne így, ezzel pedig amellett, hogy a művészetet támogatnák, még a betegekkel is jót tennének az orvosok, hiszen betegeik művészettel tölthetnék az egyébként haszontalan várakozási időt – vélekedett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában