Szegedi hírek

2022.11.17. 17:45

Lechner Lajosra emlékeztek

Lechner Lajos halálának 125. évfordulója alkalmából koszorúzást és emlékülést tartanak november 17-én és 18-án Szegeden.

K. A. R.

Fotó: Gémes Sándor

A programsorozat részeként csütörtökön megkoszorúzta Lechner Lajos domborművét a szegedi önkormányzat és a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés. A megemlékezésen Sz. Fehér Éva városi főépítész elmondta, az 1879-es nagyárvíz után Tisza Lajos Lechnert bízta meg a város újjáépítési terveinek elkészítésével, ezáltal pedig korszerű település épült a Tisza partján lakóházakkal, középületekkel, körutakkal, sugárutakkal és rakpartokkal.

Megjegyezte, a gyűrűs, sugaras szerkezet egyedi módon reflektált a nyugati városépítészeti modellekre. Hozzátette, a város befogadta az új eszmét, a szegediek hamar belakták az új helyeket, mára pedig már talán ki is nőtték. Sz. Fehér Éva szerint az elmúlt másfél évszázad változásai rárakódtak a városra, nyomot hagytak annak arculatán.

Fotó: Gémes Sándor

Kiemelte, folytatni kell a Lechner által megkezdett munkát, meg kell oldani, hogy a város jól működjön és élhetőbb legyen. A szakember szerint a harmadik híd megépítése, a klímaváltozásra adható urbanisztikai lépések és a zöld felületek növelése is ezt a célt szolgálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában