Szegedi hírek

2022.12.16. 19:30

Móra dédunokája is Tömörkény-díjat kapott

Az ünnepélyes díjátadást pénteken tartották. A kitüntetéssel ez alkalommal két személyt is méltatott Fogas Ottó múzeumigazgató.

Koós Kata

Idén Vészits Andrea író és Szabó Róbert kiállításrendező vehette át a kitüntetést Fogas Ottó múzeumigazgatótól. Fotó: Török János

A Tömörkény-díjat 1994-ben alapította a Móra Ferenc Múzeum az intézményért végzett kiemelkedő szakmai tevékenység elismerése céljából. Az országosan jegyzett díj odaítéléséről a múzeum Közgyűjteményi Szenátusának javaslatai alapján az igazgató dönt.

Az ünnepélyes díjátadást pénteken tartották. A kitüntetéssel ez alkalommal két személyt is méltatott Fogas Ottó múzeumigazgató. 

Fotós: Török János

Tömörkény-díjat vehetett át Vészits Andrea, Balázs Béla-díjas író, forgatókönyvíró, dramaturg, Móra Ferenc dédunokája. Méltatásában elhangzott, dédnagyapja emlékét és munkásságát számtalan módon és fórumon gondozza, és csaknem egy évtizede szoros együttműködésben dolgozik a Móra Ferenc Múzeummal az imázsépítésben. Ennek része volt a 2014-es Cimtelen könyv című Móra-kötet megjelenése, valamint az idei Boszorkánysziget 28 73 című regénye, amelynek egyik főszereplője Móra Ferenc. A legnagyobb, dédnagyapja munkásságának ápolásához köthető munkája pedig a múzeum Móra Rengeteg című állandó kiállításának kurátori feladata, amely 2020-ban nyitotta meg kapuit. 

Tömörkény-díjjal méltatta az igazgató továbbá Szabó Róbertet, a múzeum kiállításrendező csoportjának vezetőjét. A díjazott nevéhez olyan nagy sikerű kiállítások fűződnek, mint a 2016-os Pompeji, a 2018-as dinoszaurusz, a 2021-es Sisi és a jelenleg is látogatható cowboy-indián kiállítást. Szintén Szabó Róbert tervezte és vezette a múzeum eddigi legsikeresebb tárlatának, A fáraók egyiptoma című kiállításának építését 2014-ben. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában