Dobsa Lajos, a költő makói barátja

2023.01.20. 14:00

A Petőfi-emlékévben a drámaíróra is emlékezik a Maros-parti város

Petőfi Sándor soha nem járt Makón, ezért a Maros-parti városban születésének 200. évfordulóján nem közvetlenül róla, hanem egy itt született barátján keresztül emlékeznek meg az irodalmárról. Dobsa Lajos színész, drámaíró, szabadságharcos a fővárosban egy időben együtt lakott a költővel. Ma szobra áll a főtéren.

Szabó Imre

Dobsa Lajos szobra és emléktáblája egymás közelében, a Széchenyi téren található Makón. Fotó: Szabó Imre

– Sosem fordult meg Makón, nincsenek itt hozzá köthető emlékhelyek, ezért egy makói barátjának emlékét megidézve tudunk rá emlékezni – mondta Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója az idei Petőfi-emlékév kapcsán. A költő nevét viseli a város legkedveltebb szabadidőparkja, ahol szobra is van, ezért aztán kevesen gondolják, hogy a Maros-parti városban még csak nem is járt Petőfi, pedig ez az igazság.

A makói jó barát

A költőnek ugyanakkor volt egy nagyon kedves barátja, aki makói születésű volt, ő Dobsa Lajos. Az utókor elsősorban úgy tartja számon, mint színművészt és drámaírót, aki azonban a szabadságharcban is részt vett, majd politikusnak állt. Petőfivel ifjú színészként találkozott vele a fővárosban 1845-ben, amikor a Nemzeti Színházban lépett föl vendégművészként. Ezt követően hosszabb ideig egy fedél alatt is laktak és kettejük között mély barátság szövődött. Petőfi a Pesti Divatlapban barátját igazságtalanul mellőzött, nem mindennapi tehetségű ifjúnak nevezte egy cikkében, ám ennek ellenére sem kapott szerződést Pesten.

Fotó: Szabó Imre

Makóért harcolt

Dobsa ezt követően vidéki színházaknál próbálkozott több-kevesebb sikerrel, a szabadságharc idején pedig szabadcsapatot szervezett és azt századosi rangban vezetve szétverte a Makót fenyegető szerb csapatokat. A bukás után drámaíróként jeleskedett, egy ízben a börtönt is megjárta, majd a fővárosi éveket követően Makó balközép parlamenti képviselője lett. Élete alkonyán a család kosgyáni birtokán élt, ami ma Románmiához tartozik. Ott is halt meg, ott van eltemetve. 

Őrzik az emlékét

Dobsa Lajos főtéri szülőháza már nem áll, az úgynevezett Eisenbeck-házat lebontották, a helyén épült meg a Csipkesor. Ám azt a helyet, ahol megtalálható volt, emléktábla jelöli az épület falán. Innen nem messze, a Széchenyi téri szoborparkban állították fel 1988-ban Dobsa Lajos mellszobrát. Ez egy csongrádi művész, Lantos Györgyi alkotása. És viseli Makón egy kis, hangulatos utca is a város neves szülöttének nevét. Szikszai Zsuzsanna azt is elmondta, hogy Dobsa Lajos születésének 200. évfordulója jövőre lesz, ezért róla az igazán komoly megemlékezést akkor fogják megtartani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában