Hegedűs a háztetőn

2023.01.17. 14:26

A Pick Szeged Zrt.-nél próbálnak a Szegedi Nemzeti Színház művészei - fotók

Kedden vette át a Szegedi Nemzeti Színház társulata a Pick Klub próbatermének kulcsát Felföldi Károlytól, a Pick Szeged Zrt. gazdasági igazgatójától. A teátrum év eleji zárva tartásának ideje alatt az ideiglenes próbahelyszínen folytatódhat a Hegedűs a háztetőn musical próbafolyamata, amelynek bemutatóját március 17-én tartják.

Koós Kata

Fotó: Gémes Sándor

A Pick Szeged Zrt. több éve nagyvonalú támogatója a Szegedi Nemzeti Színháznak. Felföldi Károly gazdasági igazgató elmondta, decemberben kereste meg Barnák László, a teátrum főigazgatója a kéréssel, hogy a cég segítsen megoldást találni a próbák folytatására az ideiglenes bezárás ideje alatt.

– Nagy lelkesedéssel és örömmel segítettünk. Lehetőségeinkhez mérten évek óta támogatjuk a szegedi kulturális életet. Emellett dolgozóinkat is segítjük különböző kedvezményekkel, amelyek között a kultúra is helyet kap. Évek óta mecénás bérletet vásárolunk, dolgozóink nagy örömmel vesznek részt a színházi előadásokon – mondta Felföldi Károly.

– Izgatott és feldobott vagyok, hogy ebben a csodás, nagy tánciskolai helyiségben folytathatjuk a Hegedűs a háztetőn próbáit. Ez annyira alkalmas tér, amit kicsit meg is irigyelünk. Csodálatos a 139 éves épületünk, de ekkora méretű terem nincs a színházban – fejtette ki Barnák László, aki egyben a musical rendezője is.

A Hegedűs a háztetőn komoly hagyományokkal bír Szegeden, hiszen az 1986-os épületfelújítás után ez volt a nyitódarab, emellett Tevje szerepében Király Levente, majd Gregor József is azóta legendássá vált alakítást nyújtott. A premiert március 17-én tartják, a főszerepben Borovics Tamás kelti majd életre a szegény tejesembert. 

– Sok analógia van a történet és a színház munkája között, hiszen a Hegedűs a háztetőn egy olyan közösségről szól, amelynek tagjai nem tudnak tovább élni a saját közegükben. Kicsit áttételesen mi is ezt éljük most át azáltal, hogy ideiglenes helyszínen dolgozunk. Nekünk az a szerencsénk, hogy vissza tudunk térni otthonunkba, nem úgy, mint az anatevkai zsidók, akiknek végleg el kellett hagyniuk az otthonukat – részletezte a főigazgató, majd egy másik lehetséges, 20. századi történelmi párhuzamként a díszlet jelképes látványvilágát említette.

– Elgondolkodtató, hogy mit juttatnak az emberek eszébe a kicsit barakk szerű épületek. Mivel jár az, ha egy közösség tagjait elüldözik, bojkottálják, kizárják valamilyen előítéletek alapján. Tehát a darabot nem kell nagyon aktualizálni. Mindeközben csodálatos derű és életöröm árad a zenéből és a történetből, amelynek a szülő-gyermek és a közösség-egyén viszony is része – mondta Barnák László. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában