Szegedi hírek

2023.01.28. 20:40

Digitális kütyükkel játszhattak a családok - Galéria

K. K.

Fotó: Karnok Csaba

Magyar és ukrán családok közösen játszottak a Somogyi-könyvtár és a Nemzetiségek Háza szombati, közös informatikai napján. Digitális kütyük sokasága várta a kicsiket és nagyokat. Útvonalat készíthettek ozobotoknak, azaz vonalkövető minirobotoknak, és színkódok alkalmazásával különféle attrakciókra, fényjelzésekre, tempó- és irányváltoztatásra is késztethették azokat. 

Sőt, saját robotokat is építhettek, amelyeknek útvonalát maguk programozhatták be a könyvtárosok segítségével. Általános iskola alsó tagozatos diákok mindössze negyed órányi gyakorlás után szinte szakértőként kezelték a programot. 

VR-szemüveg segítségével a virtuális valóságban kalandozhattak, és kipróbálhatták a 3D nyomtatás fortélyait is, amely lehetőség szép számmal vonzotta az édesapákat is. 

A legnagyobb népszerűségnek azonban a logikai játékok örvendtek. Az iPAD-ek kamerájára egy reflektort szereltek, ez az úgynevezett Osmo, amely a kiterjesztett valóság elvén alapul. A képernyőn látott feladatokat az iPAD előtti térben végzi a játékos, mozdulatait pedig érzékeli az eszköz. A könyvtárosok elmondták, a játékok ideálisak a szókincs és az olvasás, a matematika és számtan, a kritikus gondolkodás és problémamegoldás, a kreativitás és képzelőerő fejlesztésére, sőt még a programozási alapismeretek elsajátítására is lehetőséget biztosítanak. A családi nap legkedveltebb kihívása egy pizzasütős játék volt, ahol a játékosoknak kellett a megadott instrukciók szerint a feltéteket a pizzákra pakolniuk, majd azok „elkészülése” után a készpénzes adásvételt is le kellett bonyolítaniuk. 

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában