Sorozatkritika

2023.01.03. 17:30

Sorozatkritika - Éjszakai ég (Night Sky)

Mi újat lehet még mondani a sci-fi műfaján belül? Lehet-e egyáltalán még valami egyedit alkotni ebben a zsánerben? Igen, lehet. Legalábbis nagyjából.

Lass Péter

Az Amazon Prime-on megtekinthető Éjszakai ég című sorozat varázsa nem is annyira a tudományos-fantasztikus elemeknek köszönhető, sokkal inkább a történet emberi oldalának. Pedig az alaphelyzet csak úgy vonzza a sci-fi rajongóit, annyira figyelemfelkeltően hangzik. Egy idős amerikai házaspár egy másik bolygóra bukkan a telkükön lévő sufni legmélyén. Innentől kezdve éjjeli rutinjukhoz fog hozzátartozni az, hogy „elzarándokolnak” a sufniba, és gyönyörködnek a látványban. Ennél többet ugyanis nemigen tudnak tenni. A bolygó látszólag teljesen kihalt, gyakorlatilag semmi sem történik rajta, ezért hőseink csak úgy vannak vele, mintha moziban ülnének. Helyet foglalnak, és nézik a bolygót. Titkon persze várják, hogy történjen végre valami. A bolygót sajnos nem tudják felfedezni, hiszen egyrészt idősek már a kalandos kirándulásokhoz, másrészt a beszélgetéseik alapján joggal következtethetünk arra, hogy a bolygó légköre nem kompatibilis az emberi szervezettel. Szegény kísérleti egerek!

 

Az Éjszakai ég nemcsak Irene és Franklin időskori szerelmi történetét vegyíti némi misztikummal, hanem elkalauzolja a nézőt Argentínába is, ahol megismerkedünk egy anyával és tinédzser lányával. Stella és Toni ugyancsak egy különleges helyiséget őriznek a birtokukon, ami talán kapcsolatba hozható az Irene és Franklin által talált bolygóval. Az Éjszakai ég nyolc, egyenként 45-50 perces epizódokból áll, és a cselekmény szintjén az a fő mozgatórugója, hogy összehozza egymással a két szálat, az amerikait és az argentint. A potenciális összekötő kapocs már a pilot záróképében feltűnik: Irene összetalálkozik egy fiatalemberrel a sufni legmélyén, és joggal feltételezi (ahogyan mi, nézők is), hogy Jude a különös bolygó jövevénye. A nő bizalommal fogadja a fiatal férfit, férje azonban szkeptikus. Szerinte Jude titkol valamit.  

A titokzatosság kétségkívül sokat dob a sorozat élvezhetőségén. Miközben sokszor ólomlábakon vánszorognak a játékidő percei, a dramaturgiai lebegtetések, illetve a megfejtésre váró rejtélyek életben tartják a nézői érdeklődést. Mit titkol Jude? Negatív vagy pozitív szereplő-e egyáltalán? Minek köszönheti csodálatos gyógyulását Irene? Mi pontosan Stella és Toni küldetése? Mik azok a különleges eszközök, amik Jude birtokában vannak? Hová tűnt az az íróasztal, amit Irene véletlenül – és szó szerint! – eltüntetett a nappaliból az egyik különleges eszköz segítségével? Itt kell megemlíteni Irene és Franklin minden lében kanál szomszédját, Byront, aki folyamatosan az idős házaspár után szaglászik, míg végül döbbenetes felfedezést tesz. 

Night Sky Chai Hansen cr: Amazon Prime
Fotós: Photographer:  Chuck Hodes

Szóval a rejtélyek és az érdekes karakterek miatt nem fullad unalomba a filmes körökben eleddig ismeretlen Holden Miller sorozata. Az kifejezetten élményszámba megy, ahogyan az 1990-es születésű Miller megalkotta Irene és Franklin figuráját. Itt ez a krisztusi korban lévő fiatalember, és úgy ábrázolja a főszereplő idős házaspárt, mintha az a világ legtermészetesebb dolga volna. Persze a hitelességhez nagymértékben hozzájárul Sissy Spacek és J. K. Simmons káprázatos alakítása, és az a hihetetlenül erős kémia, ami a két színészlegenda között van. Az első pillanattól kezdve elhisszük, hogy úgy ismerik egymást, mint a tenyerüket, és ennek ellenére – vagy éppen ezért – feltétel nélkül szeretik a másikat. Egyszerű, hétköznapi emberek ők, akik itt és most egy nem hétköznapi helyzetben találták magukat. Súlyos terhet cipelnek a vállukon, a legsúlyosabbat, amit egy szülő cipelhet. Gyermekük elvesztését a két idős ember más-más módon dolgozza fel, de mindkettőjüknek jól jön az a bolygó, ami elé kiülhetnek, mintha csak a mennyek kapujában lennének.  

Az ő történetüknél jóval kevésbé emlékezetes Stella és Toni sztorija, ami bár derekasan próbálkozik, hogy némi akciót, pörgést vigyen a sorozatba, ám ezt sajnos kevés sikerrel teszi. Ha már egyszer feltűntek a képernyőn, persze érdekel, mi lesz a sorsuk, ennek ellenére minden alkalommal arra vártam, mikor fogják ismét Franklinéket mutatni. Igaz, hogy olyankor belassul a tempó, de kit érdekel, ha egyszer élmény nézni Spacek és Simmons alakítását, nem feledkezve meg a Jude-ot alakító Chai Hansenről sem. Ő az, aki felkavarja az állóvizet, és állandó bizonytalanságban tartja a nézőt, ennélfogva Jude az egyik – ha nem a – legfontosabb szereplő.  

Ősszel jelent meg a hír, hogy az Amazon Prime sajnos elkaszálta az Éjszakai ég második évadát. Pedig sok kérdést nyitva hagy az első évad, és – ami még fontosabb – rengeteg potenciál lenne még ebben a sci-fi díszletekbe ágyazott drámai történetben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában