Szegedi hírek

2023.02.09. 18:50

Az ifjúsági irodalom krémje látogat a bölcsészkarra

Kortárs magyar ifjúsági regények anyaországi és határon túli szerzői, elismert gyerekirodalom-kutatók, szerkesztők, magyartanárok és irodalomterapeuták lesznek február 13. és április 24. között az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék vendégei.

Koós Kata

Vészits Andrea, Móra Ferenc dédunokája is a Bolygó bogozó vendége lesz. Archív fotó: Karnok Csaba

A tanszék a Bakonyi Géza Alapítvánnyal tavaly rendezte meg először a Bolygó bogozó elnevezésű programsorozatot, amely író-olvasó találkozók és irodalomterápiás foglalkozások által igyekszik a figyelmet az ifjúsági irodalomra irányítani.  

A meghívott előadók rangos szakmai díjak – Déry Tibor-, Vas István-, Balázs Béla- és Margó-díj –  kitüntetettjei, többeket közülük erős szálak fűznek Szegedhez. Vészits Andrea például Móra Ferenc dédunokája, Dávid Ádám nagyszülei szegediek, Szabó Tibor Benjámin pedig a napfény városában volt egyetemista.

Középiskolásokat, de felnőtt érdeklődőket is várnak az ifjúsági irodalom elméleti kérdéseivel, a művek keletkezéstörténetével és a műhelytitkokkal egyaránt foglalkozó rendezvényeken. A tíz alkalomból álló sorozatnak a tanszék informatóriuma ad majd otthont. 

A mitológiai fantasy-k, coming of age regények, tabuirodalmi, problémacentrikus művek, iskolaregények és szegedi vonatkozású kötetek többsége a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum által Az év legjobb ifjúsági regénye díjjal kitüntetett, vagy shortlistes alkotások, sőt akadnak köztük olyanok is, amelyekből hangjátékot készítettek, vagy amelyeket színpadra állítottak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában