Szegedi hírek

2023.02.01. 13:38

Robotokat vittek az iskolába a könyvtárosok - fotók

Digitális foglalkozásokat tartanak a Somogyi-könyvtár munkatársai a héten a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjainak. Szerdán robotokat programozhattak és a 3D nyomtatók működésével ismerkedhettek a hatodikosok.

Koós Kata

A diákok már a foglalkozás elején meglepő szakértelemmel sorolták a robotok alkotórészeit. Fotó: Gémes Sándor

A Somogyi-könyvtár munkatársai ismét ékes bizonyítékát adják annak, hogy könyvtárosnak lenni nem csupán egy munkakör betöltését jelenti, hanem elköteleződést egy nemes küldetés mellett. Ez nem más, mint a kultúraközvetítés missziója, amelynek a szegedi kulturális intézmények év eleji zárva tartása sem szabhat gátat. A zárt kapuk időszakában gyakorlatilag „házhoz viszik” a tudást és az élményeket a könyvtárosok.

Hat héten át tartanak változatos foglalkozásokat a tanórákhoz kapcsolódóan a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjainak. Az első héten az iskola Petőfi születésének kétszázadik évfordulója alkalmából rendezett programsorozatához csatlakoztak, a múlt héten a farsanghoz kapcsolódó kézműves és ismeretterjesztő foglalkozásokat kínáltak a diákoknak, ezen a héten pedig a digitális eszközök működésének rejtelmeiben kalauzolják az ifjúságot. Jövő héten az ökológia, azt követően a versek kerülnek majd fókuszba, az utolsó héten pedig irodalmi játékokkal készülnek a gyerekeknek. 

– Minden osztály minden héten legalább egy alkalommal találkozik a Somogyi-könyvtár munkatársaival, tehát mind a 320 tanulónk részt vesz a foglalkozásokon, amelyek a tantárgyi órákhoz kapcsolódnak. A digitális témahét programjait például az informatika órákhoz kapcsoltuk, az ökohét a környezetismeret, a biológia és a földrajz órák keretében zajlik majd – mondta el lapunknak Krizsánné Turcsányi Marianna, az iskola intézményvezetője. Hozzátette, a digitális foglalkozások óriási népszerűségnek örvendenek a diákok körében. 

– Két éve indult el iskolánkban a robotikafoglalkozás. Sok gyerek rögtön érdeklődött, de voltak, akik nem igazán tudták hova tenni magukban a témát. A könyváros foglalkozások után viszont közülük is sokan jelezték érdeklődésüket az iskolai robotika szakkörök iránt. Azonnal nyitottan fogadtuk a Somogyi-könyvtár foglalkozásainak felajánlását, mert ezeken az alkalmakon egészen új szemszögből ismerkedhetnek a gyerekek az iskolában is tárgyalt témakörökkel. Emellett fontos szempont volt a könyvtárak népszerűsítése is a gyerekek körében, a Somogyi-könyvtáré és a sajátunké egyaránt. A könyvtárunk ugyanis nemrég újult meg, és csodaszép lett – fejtette ki Krizsánné Turcsányi Marianna. 

Szerdán Jenőfi Gábor, a Somogyi-könyvtár Informatikai és Digitalizáló Osztályának osztályvezetője, valamint informatikus munkatársa, Molnár Dániel tartott digitális foglalkozásokat a hatodik osztályosoknak. Szinte tapintani lehetett a diákok lelkesedését, ahogy a termekbe léptek. 

Jenőfi Gábor a robotok építésének és programozásának alapjaiba vezette be az érdeklődő ifjúságot. Rögtön a foglalkozás elején kiderült, hogy a robotok világa korántsem ismeretlen terep a diákok körében, meglepő szakértelemmel sorolták a robotok alkotórészeit. Később programozásuk fortélyait is meglepő gyorsasággal sajátították el a matematika tagozatos hatodikosok. A programozás után a diákok a magyar népmesék jellegzetes szereplőit is megépíthették és mozgásra bírhatták. 

Molnár Dániel a 3D nyomtatók működésének rejtelmeit ismertette a tanulókkal, akik a tervezés folyamatába is belekóstolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában