Szegedi hírek

2023.02.07. 15:24

Tóth Péter zeneszerző is versenybe szállt a színház főigazgatói posztjáért

Benyújtotta pályázatát a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára az SZTE BBMK dékánhelyettese, Tóth Péter érdemes művész zeneszerző. Alkotótársként csatlakozott hozzá Nagy Viktor, a Magyar Állami Operaház volt főrendezője, Seres István Pipu rendező, művészeti intendáns és Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, aki ezzel egyidőben a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói pozícióját is megpályázta.

Koós Kata

Tóth Péter Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy a Szegedi Tudományegyetem zeneművészeti karának korábbi dékánja volt, jelenleg dékánhelyettese. Archív fotó: Tóth Péter blogja

Hétfőig lehetett benyújtani a Szegedi Nemzeti Színház és azzal együtt a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatói posztjára kiírt pályázatokat a szegedi önkormányzathoz. Seres István Pipu rendező, művészeti intendáns, a mórahalmi Kolo Szerb Kulturális Központ és a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház korábbi igazgatója számolt be lapunknak arról a művészi összefogásról, amelynek keretében Tóth Péter KÓTA, Erkel Ferenc- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, érdemes művész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese is beadta pályázatát a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára.

– Nagyívű terveihez, amelyben a szegedi operajátszás újabb aranykorát, valamint a szegedi teátrum és a szabadtéri játékok új típusú, magas művészi színvonalát hirdeti, olyan alkotótársak csatlakoztak, mint Nagy Viktor érdemes művész rendező, az Operaház volt főrendezője, valamint Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a zürichi operaház volt karmestere, aki ezzel egy időben a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatói pozíciójára kiírt pályázatát is benyújtotta. Hamar Zsolt főzeneigazgató lenne a színházban, Nagy Viktor pedig főrendező – mondta el Seres István Pipu, majd azzal folytatta, hogy mellettük a színház és a szimfonikus zenekar közötti kapcsolatot erősítené Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész is, aki mind színházi rendezőként, mind karmesterként számos produkciót jegyzett már Szegeden. 

– Számítunk továbbá Pál Tamás, Liszt-díjas karmester nagyra becsült munkájára is. Szeretnénk újraépíteni egy nemzetközi operakultúrát Szegeden, hiszen nagyon sok nemzetközi kapcsolatunk van. Másfelől pedig szeretnénk egy egészen új típusú színházi rendszert létrehozni, amelyben a Szegedi Szabadtéri Játékokra a jelenleginél nagyobb produkciók tudnának érkezni. A két érdemes művész pályázatában közös elem, hogy a szegedi operajátszás egykori országos hírnevét igyekeznek visszaállítani, amelyben a színház kiváló művészeihez egy jól modulált és szervezett, szakmailag erős zenekar kapcsolódik – mondta Seres István Pipu.

Azért írtak ki pályázatot a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szimfonikus Zenekar élére, mert lejár a határozott idejű  munkaviszonya június 30-án az igazgatóknak. Vasárnap megírtuk, hogy Peller Károly, a Budapesti Operettszínház művésze is megpályázza a színházigazgatói posztot, mint ahogy a jelenlegi vezető, Barnák László újrázna.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában