Tovább élnek a néphagyományok Csongrádon

2023.04.14. 17:50

Múltunkban a jövőnk - Fotók

Honismereti versenyen mérték össze a tudásukat az általános iskolások. A hagyományos csongrádi vetélkedőn játékos formában ápolják a néphagyományokat, ezzel erősítve a nemzeti összetartozást.

Majzik Attila

Játékos feladatokon keresztül elevenítették fel a néphagyományokat. Fotó: Majzik Attila

A csongrádi Széchenyi István Általános Iskolába lépve első pillantásra azt hihette az ember, hogy egy időkapun haladt keresztül: az iskola folyosóin ingben, kalapban járó legények és ünneplő népviseletbe öltözött, fonott hajú leányok jöttek-mentek. Ebből is látszott, a gyerekek komolyan veszik a vetélkedést.

A verseny szervezője, Rostáné Hajdú Erzsébet elmondta, idén húsz csapat nevezett, a csongrádi iskolák mellett a vármegye más településeiről és a határon túlról is érkeztek: adai, óbecsei és szabadkai gyerekek is részt vettek a játékos vetélkedőn.

Az idei verseny fő témája a kalákamunka, a fonóbeli tevékenységek és a falu élete volt. A diákoknak hat állomáson kellett bizonyítaniuk a tudásukat, elsőként az előre elkészített tablójukat vagy makettjüket, a menetlevelüket és népi játékokat kellett bemutatniuk, majd keresztrejtvény, memóriajáték, tabletes kvízjáték, „Legyen ön is milliomos” és szókereső is várt a csapatokra.

A gyerekeknek emellett a kiállító mesterembereket is fel kellett keresniük, így első kézből ismerkedhettek meg a kézimunkákkal, a biolekvárokkal, a mézeskaláccsal, a böllér mesterséggel, a nemezeléssel, a szüreti eszközökkel, a méhészettel, a kézműveskedéssel, a népi hangszerekkel, a néptánccal és a kosárfonással.

A Piroskavárosi Általános Iskola csapata, Csaba Petra, Deák Zsófia, Gácsi Petra, Góg Sára és Szremkó János gyönyörű népviseletbe öltözve vágott neki a versenynek. 

Többen néptáncolunk, onnan kaptuk az ünnepi öltözéket

 – mesélték a lányok. A vetélkedőre készültek, szeretnének is minél jobb eredménnyel távozni. 

Órák után gyakoroltunk, átbeszéltük a dolgokat és külön könyvekből is készültünk. Jó lenne minél előrébb végezni

 – reménykedett a csapat.

A verseny végül rendkívül szorosan alakult, fél-fél pont különbség volt a csapatok között. Az első helyen is holtverseny alakult ki az adai csapat és a Galli János Általános Iskola csapata között, a szabadkai diákok a második, a Piroskavárosi Általános Iskola csapata pedig a harmadik helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában