Szegedi hírek

2023.04.03. 20:00

Története legnagyobb durranására készül a Kövér Béla Bábszínház - Videó

A Kövér Béla Bábszínház több mint háromnegyed évszázados történetének legnagyobb durranására készül a társulat a 10. Színházi Olimpia keretében. Három hónapon át a világ minden tájáról érkeznek bábművészek Szegedre a Bábszínházi Világtalálkozó keretében.

Koós Kata

Kiss Ágnes, a Kövér Béla Bábszínház igazgatója hétfő vette át a 10. Színházi Olimpia zászlaját Kozma Andrástól, a Nemzeti Színház dramaturgjától. Fotó: Karnok Csaba

Idén hazánkban zajlik majd húsvéttól Szent Iván napjáig a 10. Színházi Olimpia. Ahogy Kiss Ágnes, a szegedi Kövér Béla Bábszínház igazgatója fogalmazott, három hónapon át egy irányba evez majd az egész színházi szakma, annak minden műfaja. Az idei mottót Madách Imre Az ember tragédiája című művének legtöbbet idézett mondata adja: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”. A színházi világtalálkozó keretében 58 országból 400 társulat 7500 fellépője mutat majd be különleges produkciót vagy attrakciót hazánkban.

A hazai bábszínházak külön is összefogtak, és triolákba csoportosulva Bábszínházi Világtalálkozót rendeznek, amelynek során a világ legelismertebb bábművészei lépnek színpadra. A szegedi bábszínház a kecskeméti Ciróka és a békéscsabai Napsugár Bábszínházzal alkot csapatot, a produkciók vetésforgó szerűen vándorolnak az intézmények között.

A programstruktúra havonta változik majd. Az áprilisi sorozat Blattner Géza festő, grafikus és bábművész emléke előtt tisztelegve a Figurák Háza összefoglaló nevet kapta. Ennek első szegedi állomása április 14-én Yael Rasooly, izraeli vizuális színházi rendező, színésznő, énekesnő és bábszínész Paper cut című előadása lesz. Előadása az 1940-es évek filmes világát idézve a romantikus fantáziák megszállottságát és veszélyeit tárja fel. Nyelvezete abszurd és humoros, egy fekete-fehér világba kalauzolja a nézőt. Yael Rasooly tárgyanimációval és a papír kivágatokkal dolgozik. 

 

– A Figurák Háza kimondottan kortárs, progresszív, kísérletező alkotókat foglal magában. Ezek kimondottan felnőtteknek készített előadások. Yael Rasooly nagyon izgalmas rendező, képzőművész, énekesnő. Fellépett már a világ minden táján, és rengeteg díjat bezsebelt ezzel az előadással. Azt kérjük a nézőktől, hogy húszas, harmincas évekbeli ruhákban érkezzenek hozzánk. Lesz filmvetítő- és filmfelvevőgép kiállítás, borkóstoló, sőt akár Marilyn Monroe-val is fényképezkedhetnek 

– mondta el Kiss Ágnes. 

Májusban a Határtalanul elnevezésű blokkban Kovács Ildikó bábszínházi rendező, szakíró, az erdélyi magyar bábművészet iskolateremtő személyiségének emléke előtt tisztelegnek. Szegedre érkezik majd mások mellett Écsi Gyöngyi lelkész, népdalénekes és bábszínész Árgyélus Bábos Meseszínháza a Szőlőszem Kálmán című előadással.

Az utolsó blokk a Szervusztok, pajtikák! címet kapta, és bőséggel kínál vásári hangulatot, szabadtéri programokat. Így tiszteleg a szakma Kemény Henrik érdemes és kiváló művész, Kossuth-díjas bábművész, nemzetközileg elismert Vitéz László vásári bábjátékos emléke előtt.

Ebben a blokkban rendezik meg május 26. és 28. között a Tengerhab Gyermeknapot, ahová Ausztráliából panoráma mozi, Csehországból óriási, világító tengeri élőlények érkeznek, a katalán Comapany La Tal pedig egy történetmesélő, gigantikus óraművel jön Szegedre. 

Június 3-án és 4-én rendezik a 7vége a vasmacskához elnevezésű programsorozatot, amely Keresztes Nagy Árpád Krisztus urunk és a furulya című előadásával kezdődik, majd a szlovén Matija Solce bábművész előadásában kel életre Pulcinella. Másnap Danny Bain és Ágoston Béla ad mesekoncertet, amely során bebizonyítják, hogy mindennel lehet zenélni. Legyen az egy bambuszcső, egy cipő vagy akár egy wc-lehúzó.

Június 17-én érdemes lesz Szeged belvárosában kószálni, ugyanis a spanyol La Baldufa Teatre érkezik egy látványos performansszal, egy kacagtatóan rakoncátlan óriás Zeppelinnel. 

Az utolsó hétvégén, június 23. és 25. között rendezik a Bábszínházak éjszakáját, amelyet az ukrán 4Matix csapat háborús, felnőtt előadása nyit meg. Ezután az olasz Bruno Leone érkezik Pulcinellával, majd a cseh Karromato csapat a The Wooden Circus zsinóros marionett produkcióval. A programkavalkád Sofie Krog dán bábművész Díva című felnőtt előadásával zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában