Szegedi hírek

2023.05.19. 20:30

Nagy sikert aratott az olasz balett társulat

Hosszas vastapssal méltatta a Szegedi Nemzeti Színház közönsége az MM Contemporary Dance Company olasz balett társulat csütörtöki Ballad című vendégelőadását. Enrico Morelli koreográfiája út- és identitáskeresésről, Mauro Bigonzetti táncműve a nyolcvanas évek eufóriájáról mesélt.

Koós Kata

Enrico Morelli versekből merített ihletet koreográfiájához. Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

Nagy érdeklődés övezte az Olaszországból érkezett balettelőadást Szegeden, telt ház volt a Nagyszínházban csütörtökön. Az MM Contemporary Dance Company a Szegedi Kortárs Balett meghívására látogatott el a napfény városába a 10. Színházi Olimpia keretében. 

A kétfelvonásos est első részében Enrico Morelli Elegia_care landscapes című koreográfiáját tekinthette meg a nagyérdemű. Az Olasz Köztársaság Ezüst medáljával kitüntetett koreográfus érzéki formanyelve nem volt ismeretlen a szegedi, táncművészetért rajongó közönségnek. Több mint fél tucat koreográfiát készített már a Szegedi Kortárs Balett társulatának, már-már hazajár Szegedre. Ismét mélyreható, lírai produkcióval örvendeztette meg a napfény városának közönségét. Versekből merített inspirációt, és maga is költeményt alkotott, csupán szavak nélkül.

Mauro Bigonzetti a nyolcvanas évek extázisát sűrítette egy órába. Fotó: Tarnavölgyi Zoltán 

Az emberi test és életút dicshimnusza elevenedett meg a színpadon. Az önmagát és a sötétben társát kereső lélek magányának, hazatalálásának és eltaszítottságának egyre fokozódó körforgása. Út- és identitás-keresésről mesélt a nyolc olasz táncművész, ősi káoszról, amely csak annak felismerésével oldódhat fel, hogy ha egyedül nem megy, egymást kell megtartani. Így éledhet a remény, hogy kigyúlnak a csillagok az éjszakában, mutatják az utat, és az ember képes otthonra lelni egy örök ölelésben. 

A második felvonás koreográfusa Mauro Bigonzetti volt, aki az est címadó táncművével, a Ballad produkcióval debütált a szegedi közönség előtt. Olyan  jelentős nemzetközi együttesek megbízásain dolgozott már, mint a La Scala  és a New Yorki Balett, az orosz Bolshoi Ballet és a Berlini Staatsballett. A Ballad az első, kifejezetten az MM Contemporary Dance Company számára készített alkotása, amely a nyolcvanas évek extázisát sűrítette egy órába tíz táncművész előadásában. Pusztító és éltető szenvedélyek pulzáló váltakozása, a kísérletezés nyughatatlansága örvénylett a színpadon. Feladott álmok, azonnali kielégülést sürgető vágyak cikáztak. Virágszirmok hullottak, vad és pőre szenvedély eufóriája tombolt, gumikötelek feszültek pattanásig, és kötötték gúzsba a tehetséget. A közönség orrába ivódott a pimasz magabiztossággal odavetett, virágillatú spray-vel a levegőbe írt, és másodpercek alatt szertefoszlott üzenet: „vita la mia”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában