Helyi kultúra

2023.06.24. 18:55

Görögös éjszakán mulatnak az algyőiek - Fotók, Videó

Folyékony tűzijáékkal ünnepelték az algyőiek Szent Iván éjszakáját. A zenére lüktető, színpompás vízsugár show gyerekeket és felnőtteket egyaránt elvarázsolt.

Koós Kata

Az este leginkább várt programja sötétedés után kezdődött. Több méteres fénnyel festett vízsugarak lövelltek a magasba. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Görög módra vigadtak Szent Iván éjszakáján az algyőiek Tájházukban. A program nyitányaként a félelmet nem ismerő Herkules kalandjai elevenedtek meg egy zenés mesejátékban, és ókori bölcsességekből nyílt kiállítás. Az Eleftheria tánccsoport bemuatója után a táncos lábú látogatók görög táncházban rophattak. A tavernában stílusosan görögös grillkolbászokat kínáltak pitával és tzatzikivel, a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal várták. A szervezők olimpiai hangulatot is csempésztek az estbe. Noha nem olimpiai sportág, a versenyszellemet azonban a szárazföldi banánverseny is képes volt feltüzelni, kacagtató élménnyel gazdagítva a résztvevőket és a nézőket egyaránt. A versenyzők az ókori megmérettetéseket idéző ruházatot is kaptak: testükre fehér lepedőt, fejükre babérkoszorút.

Kovács László, a program főszervezője, a Gyevikult Nonprofit Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, évekkel ezelőtt sok nemzetiségi estet rendeztek a településen, a görög esttel ehhez a hagyományhoz nyúltak vissza.

Emellett a görögtűz, illetve maga a tűz szorosan kötődik Szent Iván éjjeléhez 

– mondta. 

A látogatókat még delphoi jósda is várta, ahol Halász-Boros Magdolna lélekmentor, energetikus munkatársával, Elekes Fannival tarot kártya és inga segítségével fejtette fel a lelkek és jövőjük titkait. A lélekmentorok egyúttal megnyitották a helyszínen az algyői Lélek-Kuckót is, ahol a testi-lelki hamóniát segítő tanácsokkal és foglalkozásokkal várják majd a jövőben a helyieket.

Az este leginkább várt programja sötétedés után kezdődött. Egy medencét állítottak fel a tájház udvarán, ahonnan több méteres fénnyel festett vízsugarak lövelltek a magasba, és különböző zenékre lejtették szemet gyönyörködtető táncukat. A pazar folyékony tűzijáték a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt óriási sikert aratott. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában