Helyi kultúra

2023.06.03. 19:10

Halból és jó kedvből sem volt hiány az algyői fesztiválon (Fotók)

Második alkalommal volt az algyői szabadstrandon Gyevi Halfesztivál, amelyen az is kiderült, hogy melyik Tisza-menti település készíti a legfinomabb ételt halból. Megnyitották a szezont a vízi sportok szerelmesei is, a koszorút Kopasz Bálint helyezte el a folyón.

Kiss Anna

Fotó: Karnok Csaba

Egészen egyedi halfesztivált rendeztek szombaton az algyői szabadstrandon, ahol 17 csapat döntött úgy, hogy halból ételt készít és ringbe száll az értékes nyereményekért. Amíg a finom ételek készültek, elindították a 2023-as vízi szezont, ennek jelképeként az algyői származású Kopasz Bálint olimpiai bajnok kajakozó koszorút helyezett el a Tiszán, Máté János plébános pedig áldást mondott. Még egy további programelemmel is kiegészült a II, Gyevi Halfesztivál, ugyanis az algyői önkormányzat hagyományteremtő szándékkal találkozóra hívta a Tisza-menti településeket vármegyénkből és a határon túlról.

Molnár Áron, Algyő polgármestere lapunknak elmondta, régóta szerették volna, hogy a községnek legyen egy saját gasztroeseménye, ezért szervezték meg tavaly először a halfesztivált a tiszai évadnyitóval egybekötve, amely igen sikeres volt, ezen felbuzdulva tartották meg idén is a találkozóval kiegészítve. Szerinte jól látszik, van létjogosultsága az eseménynek, hiszen csak a főzőversenyen mintegy 350 személy vett rész, összesen pedig 600-700 résztvevője volt a fesztiválnak, amelyet a Gyevikult Nkft. szervezett meg az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesülettel (ALTE) együttműködve. Kiemelte, nagy öröm számára, hogy a Tisza-menti Települések Találkozójára olyan városok vezetői, képviselői is eljöttek, mint Szeged és Szentes, valamint hogy testvértelepülésük, a Magyarkanizsához tartozó Martonos is igent mondott a meghívásra.

A fesztiválon egyébként a Tisza-menti települések is "megmérkőztek", így kiderült, hogy kik készítik a legfinomabb ételt halból. Kiválóság díjat kapott Martonos, Szeged és Szentes is. A baráti, családi, céges csapatok közül a Terhes-Kiss csapat érdemelte ki a Kiválóság díjat, míg a legfinomabb halászlét Bakó László csapata, a Tedd a jót csapat és a Betonüzem készítette el, a legjobb sült pedig az Algyői Természetvédő Horgászegyesületé, a Belo-Ép csapatáé és a Szőke Tisza Nyugdíjasklubé lett.

A nap során egyébként már strandolni is lehetett a Tiszában, ugyanis Füzesy István, az ALTE elnöke arról számolt be lapunknak, hogy június elsejével megnyitott a szabadstrand, amely szintén áldást kapott az évadnyitón. Hozzátette, a megnyitón szóba került az is, hogy a Tisza-menti településekkel összefogva a vízi utakat is fejlesztik, ennek érdekében októberben egy konferencia lesz Algyőn, amelyen minden olyan személy jelen lesz, aki segítségükre tud lenni a cél elérésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában