A gyerekek a jövőt jelképező búzakalászok

2023.06.28. 16:20

Hetvenkét kisdiákkal rendezték meg a Kalásztábort Vásárhelyen - Galéria

Kikapcsolódást és elmélyült beszélgetéseket is kínál a gyerekeknek a 30 éve minden nyáron megrendezett hittantábor. A Kalász programjain idén 72 kisdiák vett részt a Kertvárosi-iskolában.

T. Sz.

A Kalásztábor 30 éve alapító Horváth Éva néni most is eljött a gyerekekhez beszélgetni. Fotó: Tábori Szilvia

Egészen különleges galambok készültek papírból szerda reggel a vásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola rajzszakköri termében. Hagyományosan ennek a madárnak a képében ábrázolja a keresztény ikonográfia a Szentlelket, akinek eljövetelét ünnepli az egyház pünkösdkor. Így vált a galamb a legfontosabb jelképévé. A táborban azt is megtudtuk, hogy miként is miért is lett a május végi keresztény ünnep egy tábor központi témája és mit üzen mindez a gyerekeknek.

A jövő búzakalászai

Harminc éve már, hogy minden évben megrendezik a Kalásztábort Vásárhelyen. Egykor Horváth Éva gimnáziumi tanár fogta össze a helyi katolikus templomi közösségeket, a szünidei program egyszerre volt kikapcsolódás és ismeretterjesztés a gyerekeknek. Most sincs ez másként. Ám a kezdeti 15-20 fős csapat mára sokszorosára bővült: ezen a héten már a kertvárosi iskola 72 diákja vett részt a programsorozaton. A tábor neve a Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetségéből eredő mozaikszó, de utal a sokszoros termést hozó, a Bibliából ugyancsak ismer búzakalászra is. Utóbbi jelentésérről Korsósné Bang Beáta tanító, napközi vezető, a tábor szervezője lapunknak elmondta, hogy a kisgyerekek a jövőnket jelképező búzakalászok, ezért is fontos az ő nevelésük. Idén a pünkösd lett a tábor fő témája, mégpedig azért, hogy el tudjanak mélyülni az ünnep üzenetében.

Isten útján önismerettel

A mai kor igényeihez, a gyerekek érdeklődéséhez igazítjuk a tábor programjait: mozizással, közösségi dal énekléssel, sport- és kézműves foglalkozásokkal, valamint hittanórákkal várjuk őket 

– mondta Korsósné Bang Beáta. Kiemelt továbbá egy különleges, pszichológiai–teológiai hátterű pedagógiai szemléletet, amelynek középpontjában Isten és az önismeret áll. Utóbbi fejlesztése teszi lehetővé, hogy közelebb kerüljünk a Teremtőhöz. A táborban tehát az elmélyült beszélgetés is hangsúlyos.

A Szentlélek eljövetele nehezen megfogható téma a gyerekeknek, fontos feladatunk egy számukra érthető megközelítéssel segíteni őket. Most főként a jelképekkel, a Szentlélek ajándékaival ismerkednek

 – magyarázta Bang Beáta.

Ablakrózsa és tejfölös doboz

Azért, hogy a pünkösdi téma egészen kézzel fogható legyen, a kézműves szakkört is vezető Palásti Andreával galambokat készítettek a kisebbek.

Az ünnep jelképeivel a gyerekek a hittanórákon történeteken, meséken és dalokon keresztül ismerkednek. A kreatív programokkal még közelebb kerülnek a tanultakhoz

 – mondta Palásti Andrea földrajz és rajz szakos pedagógus, aki a különböző korosztályoknak megfelelően alakította a foglalkozásokat.

A galamb Pünkösd egyik legfontosabb jelképe. Fotó: Tábori Szilvia

A legkisebbek papír galambokat készítettek, a másodikosok tejfölös doboz tetőből úgynevezett ablak rózsás technikával dolgoztak a háttéren. Az iskolában ugyanis az ökotudatos szemlélet fontos a szakköri munkában is.

A sok kreatív feladat mellett elbeszélgetünk olyan dolgokról, mint az összetartozás vagy éppen a segítségnyújtás. Visszatérünk a Biblia történeteire, megnézünk bizonyos helyzeteket a való életből. Ez a tábor tehát a világban is segít eligazodni 

– mondta el lapunknak Zsibrita Lia ötödik osztályos tanuló, aki már elsős kora óta a Kalásztábor állandó résztvevője.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában