A Szent László templom valamennyi ablakát színes ólomüveg díszíti

2023.06.24. 16:10

Húszéves az eperjesi mini mennyország - Galéria

Húsz éve szentelték fel az eperjesi Szent László templomot. A jubileum és a búcsú alkalmából ünnepi szentmisét tartottak. Az új ólomüveg ablakot is felavatták.

Kovács Erika

Eszterházy Jánost és Mindszenty József bíborost ábrázolja a most felavatott ólomüvegablak. Fotó: Kovács Erika

Perlaki György plébános adományából készült el a templom hatodik, utolsó kétszárnyú ablakának ólomüveg díszítése.

Az egyik szárnyban tiszteletre méltó Mindszenty József bíboros látható, a másikban pedig Eszterházy János, szintén vértanú, aki az Isten szolgája megtisztelő címet viseli

 – mondta a szentmisén Perlaki György plébános. A bal oldali ablakszárny a kétszeres templomépítő, aranymisés, Mária-légiós plébános, a tavaly ősszel elhunyt Szujó Antal emlékére készült, a másik szárny pedig a templomszentelés 20. évfordulójának, illetve a 2023. április 28-30. közötti pápalátogatásnak állít emléket.

Az ólomüveg ablakokat a nemzetközileg is elismert, Podmaniczky-díjjal kitüntetett Perlaki József üvegművész készítette, csakúgy, mint a templom többi ólomüveg ablakát. 

A most felavatott ablakkal a templom valamennyi oldalsó ablaka és az oltár mögötti is ólomüveg díszítésűvé vált.

A szentmisét ezúttal a szentesi Szent Anna templom plébánosa, Gruber László celebrálta. Mint mondta, lapunkban olvasta, hogyan változott a vármegye lélekszáma a legutóbbi két népszámlálás során. A népességfogyásban Eperjes is érintett, közel 30 százalékkal csökkent a lakosság száma. A statisztikai adatok szerint 2011-ben 539-en éltek a faluban, 2022-ben pedig 380-an.

Ezért is fontos, hogy imádkozzunk a településért, az itt élőkért, az ifjúságért. Hálát adunk a 20 éves kőtemplomért, amely gyönyörűséges, a modern egyházi építészet egyik remekműve, mint egy mini mennyország, az ólomüveg ablakok révén a szentekkel körülölelve 

– mondta a misén Gruber László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában