Szegedi hírek

2023.06.08. 18:40

Nagy Bandó: Minden csodát a könyveknek köszönhetek – Fotók

Nagy Bandó András nyitotta meg az Ünnepi Könyvhetet Szegeden. A Pro Urbe-díjjal kitüntetett humorista arról beszélt: Szegeden ismerkedett meg írókkal, újságírókkal, és a tőlük látott minták tették őt azzá, ami lett.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Megkezdődött csütörtökön a Dugonics téren a 94. Ünnepi Könyvhét központi programsorozata. A hét eleje óta zajló rendezvény 15 helyszínen közel 100 eseménnyel csábítja az olvasást kedvelőket. A legnépszerűbb helyszín azonban kétségkívül az egyetem főépülete előtti terület, ahol nem csak beszélgetéseket és dedikálásokat tartanak, de rengeteg könyvkiadó is jelen van, így a legfrissebb kiadványokat egyből be is lehet szerezni.

A SZTE Bartók Béla Művészeti Kar ütőhangszereseinek megnyitója után Binszki  József várospolitikai alpolgármester köszöntötte a könyvek rajongóit. Mint fogalmazott, a szegedi programsorozat, mely az ország második legnagyobb könyvheti rendezvénye, összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, hiszen az író-olvasó találkozók mellett gyerekprogramok, színpadi produkciók és kiállítások is helyet kaptak. Ez pedig tükrözi Szeged színes kulturális életét.

Az Ünnepi Könyvhetet Szegeden Nagy Bandó András Pro Urbe-díjas humorista, író nyitotta meg. – Elárulok egy titkot. Hetvenhat évem alatt minden csodát, ami velem esett meg, a könyveknek köszönhetem – kezdte beszédét. Mint mondta, a könyvek, az írók az ő barátai, bizalma irántuk felülírhatatlan. – És mivel ott vannak otthonom polcain, kijelenthető, hogy ilyen közelségben egyetlen barátommal sem élhetek – tette hozzá. Elmesélte azt is, hogy 15 évesen versmondóként, színjátszóként Szegeden ismerkedett össze írókkal, újságírókkal. – Jótékony célú piócaként tapadtam rájuk, hogy ellessem, mit csinálnak, olvassam, amit ők olvasnak. Ha nem így indult volna az életem, nem állhatnék most itt, úgyhogy köszönöm nekik – fogalmazott Nagy Bandó, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekek olvasásra nevelése nagyon egyszerű: a szülőknek kell példát mutatniuk.

A megnyitó végén átadták a támogatásokat azoknak a szerzőknek, akik új kötetet adnak ki, és megválasztották az Év könyvét, melyet megosztva kapott két kiadvány: A Piarista 300 éve Szegeden és a Joachim – a holdfény impresszionistája. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában