Szegedi egyetemi hírek

2023.06.21. 18:05

Terítéken Olaszország ízei és irodalma

A süteményeknek és a könyveknek közösségépítő erejük van – vallja Kovács Annabella. A Szegedi Tudományegyetem alumnája tematikus könyves programot álmodott meg: hónapról hónapra más-más témát jár körül. 2023. június 22-én, Olaszország kerül terítékre.

delmagyar.hu

Forrás: u-szeged.hu

Fotó: Picasa

Első alkalommal a mai kortárs olasz könyvekről beszélgetünk. Szó lesz Elena Ferrante rejtélyes személyéről, Sarah Winman Csendélet című könyvéről. Habár Winman angol író, de a cselekmény túlnyomó része Olaszországban játszódik

 – ismertette Kovács Annabella. 

A Szegedi Tudományegyetem jogász alumnája régóta foglalkozik olvasásnépszerűsítéssel. A közelmúltban meghirdette saját könyvklubját, amelynek érdekessége, hogy a könyvek mellett főszerepet kapnak az ételek is. Az első találkozóra olyan itáliai finomságokkal készül, mint a tiramisu, grissini, focaccia.

A bejelentésnek Annabella szépen megadta a módját: az alsóvárosi Kolostorkertben rendezett pikniken, ahova a könyvek mellett különböző kellékeket, süteményeket és borokat is vittek a fotózásra.

Érzékeny vagyok az illatokra, az ízekre. A könyvekben is mindig ezeket keresem, és most nem csak receptkönyvekről beszélek, hanem regényekről, varázslatos történetekről, amikben mindig megjelenik egy étel, egy közös étkezés, vagy csak egy falat édesség és a gyógyírt hozó sütemény. A Harry Potterben a híres roxforti lakomák, Zafón regényeiben a spanyol desszertek, Jane Austen almás finomságai vagy Agatha Christie angol húsos pitéi. Még az Elfújta a szélben is emlékszem - pedig már több mint 10 éve olvastam -, hogy a történet elején az ételek a gazdagságot, a jómódot szimbolizálták, majd a polgárháború kitörése után Scarlett mindent megtett, hogy a sok éhes szájat etesse… Az ízek minden történetben ott vannak. Megkeresem őket, és elhozom azoknak, akik olvassák a blogomat 

– hallottuk Annabellától, aki egyetemista korában néhány hónapig a Délmagyarország napilap újságíró gyakornoka volt, majd a lányai születése előtt ügyvédként dolgozott.

Az írás sokáig menedékként szolgált. Naplót vezetek, és most már a blogot is rendszeresen írom. A főzés, a finom ételek is fontos szerepet töltenek be az életemben. Imádom a házi kosztot, vasárnaponként a konyhában anyával és a nővéremmel mindig együtt főztünk. Legkedvesebb emlékeim között szerepel, amikor a nagymamám beállított egy-egy tepsi házi süteménnyel. Régi receptkönyvét nagy becsben tartom. Örökségem a főzés iránti szenvedélye. Ezt a szeretetet – az olvasás, az írás, az evés és a sütés-főzés iránti szenvedélyemet ötvözöm a blogomon

 – fogalmazott Annabella. A 94. Ünnepi Könyvhéten azt is elárulta, hogy tervei között szerepel egy könyv írása is, amelyben írók-költők kedvenc ételeit mutatná be.

A júliusban következő Nyári Irodalmi Esten a főszereplők gyümölcsös piskóták és könnyed olvasmányok lesznek, amelyek nyaralás alatt vagy a tengerparton játszódnak. Az esemény részleteiről Annabella Instagram oldalán tudhatunk majd meg további részleteket. A könyvklub létszáma a sütemények miatt limitált, ezért regisztrációhoz kötött.

Olvasható az SZTE oldalán. 

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-junius/teriteken-olaszorszag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában