Szegedi hírek

2023.07.13. 20:08

Elstartolt a Tricikli Fesztivál – Galéria

Krusovszky Dénes József Attila-díjas író, költő legújabb regényének bemutatójával indították útjára csütörtökön az irodalmat három keréken gurító Tricikli Fesztivált. Varnap estig hét helyszínen várják kulturális programokkal a szegedi közönséget.

Koós Kata

A Somogyi-könyvtár második éve résztvevője a fesztiválnak, amely vasárnap estig tucatnyi kulturális programot kínál Szeged szerte. Fotó: Gémes Sándor

A Somogyi-könyvtár adott otthont csütörtökön délután a Tricikli Fesztivál megnyitó ünnepségének, ahol Andóczi Balogh Éva, a könyvtár PR-munkatársa köszöntötte a megjelenteket. 

Ez egy fiatal, lendületes program, amely fiatal kora ellenére máris beépült a város szövetébe, megszerették a szegediek. Nagy innováció van benne, különleges helyszíneken különleges vendégekkel. Hét helyszínen négy napon át összművészeti programok várják azokat, akik érdeklődnek a kultúra iránt, akik szívesen töltik együtt az idejüket

 – méltatta a fesztivált, amelyet jelképesen szalagátvágás helyett a fesztivál szimbolikus gyermektriciklijének elhelyezésével Petró Annamária és Szutorisz Szabolcs indított útjára. 

A nyitónap sztárvendége Krusovszky Dénes, József Attila-díjas író, költő volt. Több rangos díjakkal méltatott verses kötete után 2018-ban látott napvilágot első regénye Akik már nem leszünk sosem címmel. Csütörtökön a Somogyi-könyvtárban második, Levelek nélkül című regényéről mesélt a szegedi közönségnek. 

A történet egy kelet-magyarországi kisvárosban játszódik, ahol egyik napról a másikra a fák lehullatják leveleiket. A városka gimnáziumi magyartanára, Koroknai János a rejtély nyomába ered. A kutatás során saját családi titkai, sőt a tágabb közösséget érintő talányok is nyomasztani kezdik. 

A szerző elmondta, egy belső kép ihlette a regény megírására. A kiinduló gondolatjelenetben egy férfi egy sötét parkban magából kifordulva törte a fák ágait, amelyeket elért maga körül. 

Kíváncsi lettem arra, hogy ki ő, mikor hol és miért töri az ágakat, mit akar ezzel elérni. Minél inkább kíváncsi lettem, annál több réteg került erre a jelenetre

 – mondta, majd azt is elárulta, hogy eleinte korántsem volt biztos abban, hogy milyen irodalmi műfajban találja majd meg az említett gondolatjelenet helyét. Versre és novellára is gondolt, végül azonban regénnyé duzzasztotta magát a rejtélyes karakter. 

Krusovszky Dénes azt is elmondta, a történetszövésre nagy hatással voltak a világjárvány és a hajdani, kényszerű bezártság során szerzett tapasztalatai. A kortárs szorongás és bizonytalanságérzet hangulata elejétől a végéig markánsan áthatja a történetet. Noha a kiindulópont egy nyomozás, egy talány felfejtésének vágya, a szerző elmondta, számára a legfontosabb szempont mégsem a titok okainak feltárása volt. 

A krízistapasztalatra, amelyben jelenleg élünk, mert szerintem nem lehet megkérdőjelezni, hogy lenne egy krízistudat a mai társadalomban, arra közben nagyon kevés kézzelfogható magyarázatunk van. Gondolok itt például a klímaválságra, amely sok szempontból meghatározza a jövőképünket és generációs probléma. Sok a szorongás, a kibeszéletlenség, mindenféle elfojtás a mai társadalomban. A regényben azt szerettem volna elérni, hogy ne az általam felkínált válaszok befolyásolják az olvasói tapasztalatot, hanem a könyv a probémával való szembesülésről szóljon

 – részletezte az író.

A vasárnap délutánig zajló Tricikli Fesztivál kínálatában szerepel többek között író-olvasó találkozó cipőben és mezítláb is, kertmozi, kortársköltészeti impró est, verskukkolás, kerékpáros expedíció és piacos dedikálás is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában