A gumi égett, a lecsó főtt, a rakott szoknyák pörögtek

2023.07.09. 06:16

Hétvégén tartották a Homokháti Sokadalmat Mórahalmon – Galéria

Mercedes-találkozó és nemzetközi néptáncfesztivál színesítette a Homokháti Sokadalmat Mórahalmon a hétvégén. Utóbbira a környékbeli települések táncosai mellett három országból érkeztek fellépők.

Koós Kata

Hagyományőrző, kulturális, gasztronómiai és szórakoztató programok kavalkádjával várták idén is a Homokháti Sokadalom szervezői a látogatókat Mórahalmon a hétvégén. A rendezvénysorozat 2003 óta a térség egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát, 2014 óta a vármegyei értéktárnak is része. A péntektől vasárnapig tartó sokadalom állandó programja volt a kézműves vásár, a népi játszópark, valamint a kézműves foglalkozások. Pénteken fotókiállítás nyílt, és ágyaspálinka kóstolásra is volt lehetőség. Szombaton a néptánc és az autók kapták a főszerepet. 

Rózsaszín driftelés 

Az idei fesztivál legfőbb különlegessége a Mercedes-találkozó volt az egykori Mórakert területén. A tulajdonosok tuningolt autókkal szórakoztatták a közönséget, majd felvonultak a városban, és a templomnál lévő körforgalomnál drift show-t tartottak. Nemcsak egyszerű gumiégetés zajlott, ugyanis a gumikat speciális anyaggal vonták be, aminek következtében rózsaszín füst lengte be a környéket a show alatt.  

Kánikulában is mosollyal ropták 

A sokadalom részeként 18. alkalommal rendeztek nemzetközi néptáncfesztivált, amelyre idén a mórahalmi, üllési és domaszéki néptáncosok mellett három országból, Észtországból, Szlovákiából és Csehországból érkeztek fellépők, továbbá egy határon túli, magyar együttes is a Homokháti Sokadalomra látogatott, mégpedig a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Recefice csoportja. 

– Azt gondolom, hogy a tánc és a zene nagyon jó lehetőség arra, hogy az embereket összehozza. Örülünk, hogy ennyi külföldi együttes megtisztelt bennünket azzal, hogy eljött. Természetesen, a helyi és környékbeli csoportok is táncolnak, így ilyenkor a barátságainkat is tudjuk egy kicsit erősíteni – mondta el Szabóné Z. Nagy Diána, a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa, a Mórahalom Néptáncegyesület művészeti vezetője.  

A táncosok fellépését nagy elismeréssel fogadta a népes közönség, ugyanis a kánikula ellenére végig lelkesen, nagy mosollyal, a fáradtság szikráját sem mutatva ropták. Tüzesen pörögtek a rakott szoknyák és vérpezsdítő ritmussal csattantak a csizmákon a tenyerek. 

Az óvoda csapata lett a lecsókirály

Második alkalommal mérhették össze lecsófőző tudományukat a főzőverseny csapatai. Duka Félix, az Aranyszöm Rendezvényház igazgatója elmondta, hat közösség nevezett a versenyre. 

– Magam is zsűritag voltam, nagyon finom lecsók születtek. A bírálat során a tálalástól az étel állagán és ízén át a színéig, mindent figyelembe vettünk. A legkülönlegesebb lecsó idén árpagyönggyel készült, a Móra-Tourist Kft. munkatársai készítették. De nevezett csapat a Tóth János Szakképző Iskolából és a Szent László Katolikus Általános Iskolából is. Utóbbi tagjai különleges műsorral adták át a lecsójukat, egy hattagú kórus énekelt, gitárzenével kísérték, és direkt erre az alkalomra írtak egy számot. Az ízgyőztes pedig az óvoda csapata lett – mondta el lapunknak az igazgató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában