Szegedi hírek

2023.08.31. 17:18

A Kína-kiállítás 35 ezredik látogatóit köszöntötték

Egy fiatal pár lett a Móra Ferenc Múzeum ókori Kína-kiállításának 35. ezredik látogatója. A másodéves rekreáció és életmód szakos hallgatóknak a múzeum ajándékcsomagját Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára adta át.

Koós Kata

A Szegedi Tudományegyetem két másodéves hallgatója kapta az ajándékcsomagot. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója alig három hete köszöntötte az ókori Kína-tárlat 25 ezredik látogatóját. Csütörtökön a látogatottság újabb tízezres mérföldkövét ünnepelték. 

– Azt gondolom, hogy az elmúlt tíz év legnépszerűbb és legjelentősebb kiállítását sikerült megvalósítanunk – mondta. 

A 35 ezredik látogató Ahmad Alina és Holcsik Bálint, a Szegedi Tudományegyetem két másodéves hallgatója lett, akik a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon rekreáció és életmód szakon végzik tanulmányaikat. Alina budapesti, Bálint szegedi. A pár lapunknak elmondta, ritkán járnak múzeumba, Bálint éppen tíz évvel ezelőtt, még osztálykiránduláson járt utoljára a Móra-múzeumban. Azonban annyiszor elsétáltak az elmúlt hónapokban az épület előtt, hogy végül úgy döntöttek, jegyet váltanak a Kína-kiállításra. A tárlat bejárása után kedvenc élményként egyaránt az agyagkatonák termét említették. 

A múzeum ajándékcsomagját Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára adta át a fiataloknak. Elmondta, hazánk és Kína között aktív a kapcsolat a kulturális szférában. 

Magyarországon mindig is meg akartuk érteni ezt a különleges, néha zárkózott világot, és megtalálni a kapcsolatokat. Magyaroszág is számos kultúrkiválóságot mutat be Kínában, például kint van az Iparművészeti Múzeum nagyszabású tárlata, de több más múzeum is rendszeresen állít ki. Kínában nagy az érdeklődés a magyar műtárgyak iránt, és a szegedi tárlat sikere mutatja, hogy ez fordítva is igaz. Bennünket, magyarokat is nagyon érdekel az, hogy ez a több ezer éves kultúra mit tud nekünk bemutatni és adni 

– fogalmazott. 

Az év végéig látogatható kiállításon ötven anyag- és mérethű agyagkatona tekinthető meg. Mint korábban megírtuk, a tárlat célja, hogy megismertesse a katonák készítésének módszerét, történetét és megtalálásuk körülményeit is. A tárlat második nagy egysége a sanghaji múzeumból érkezett, eredeti, ókori tárgyakat mutatja be. A kollekció legnagyobb szenzációja egy teljes uralkodói halotti jádepáncél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában