Szegedi hírek

2023.08.16. 14:21

Bibliakiállítás nyílt a Somogyiban

Kamaratárlat nyílt a Somogyi-könyvtárban Káldi György emlékére.

Timár Kriszta

Szent Biblia. Az egész keresztyénségben be-vött régi deák bötűből magyarra fordította Káldi György. Fotó: Somogyi-könyvtár

Kamaratárlattal emlékeznek meg az idén 450 éve született Káldi Györgyről a Somogyi-könyvtár régikönyves állományából válogatva. A tárlat Káldi György híres fordításához kapcsolódóan körképszerűen mutatja be az európai és magyar biblia-kiadások legfontosabb köteteit. A kiállításon végigkövethetik a látogatók a bibliafordító munkásságának és életének legfőbb állomásait.

Noha ma az első magyar nyelvű katolikus Biblia készítőjeként ismeretes, Káldi György tevékenysége ennél jóval sokrétűbb volt. Mint az életútjából kitűnik, számos, a jezsuita rendben szokásos feladatkört ellátott, emellett diplomáciai feladatokat is teljesített, valamint irodalmi alkotóként is ismert volt. Káldi Bibliájának kiadása komoly nyomdászati feladatnak minősült, hiszen egy több mint ezer oldalas kéziratról volt szó, és a kiadvány nagy jelentőséggel bírt a magyarországi katolikus egyház számára, így mind a papír, mind a betűk minőségére ügyelni kellett.

A bibliafordítás eredeti kéziratán Káldi pontosan megjelölte, hogy mikor kezdte a munkát, és mikor fejezte be. Így tudható, hogy 1605. október 11-én fogott bele a fordításba és 1607. március 27-én ért a végére. Kevesebb mint másfél évre volt tehát szüksége a Biblia teljes szövegének a lefordításához – ami az utókor szemében elég sok kérdést vetett fel.

A tárlat egyik központi eleme a könyvtár régikönyves állományának egyik értékes darabja, a Szent Biblia. Emellett jeles és nevezetes bibliafordítások és érdekességek gazdagítják a látnivalók sorát. Így például a polyglott, azaz többnyelvű bibliák közül az egyik legkülönlegesebb: Biblia sacra polyglotta. Somogyi Károly bejegyzése szerint a munka nagyon ritka, csak 10–12 példány látott belőle napvilágot.

A kamaratárlat október 4-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában