Szegedi hírek

2023.09.07. 19:07

Szemet gyönyörködtető ex librisekből nyílt kiállítás – Galéria

Sokakat vonzott a Somogyi-könyvtár csütörtöki kiállítás-megnyitója. Az első emeleti folyóiratolvasóban október 11-ig tekinthető meg a különleges ex libriseket bemutató tárlat.

Koós Kata

Értékes gyűjteménye válogatásának megosztásával ünnepelte Rácz Mária nyolcvanadik születésnapját. Fotó: Török János

Fotó: ianostorok.com

Ajándékkal ünnepelte Rácz Mária, szegedi műgyűjtő és műpártoló nyolcvanadik születésnapját. Mi ebben a rendhagyó? Az, hogy nem kapta, hanem adta. Minden szegedinek.

A Kisgrafika Barátok Körének titkára nevére 115 ex libris készült, amelyek közül a szívének legkedvesebb nyolcvanat csokorba gyűjtötte, és a Somogyi-könyvtárban a nagyközönség elé tárta. A kiállítás csütörtökön nyílt meg, az ünnepeltet Sikaláné Sánta Ildikó könyvtárigazgató köszöntötte. Elismeréssel méltatta Rácz Mária odaadását és lelkesedését, amellyel az ex libris különleges műfajának városi és országos szintű népszerűsítését végzi.

A tárlatot Bakacsi Lajos festőművész, grafikus nyitotta meg. Ismertette az ünnepelt életútjának, műpártoló és műgyűjtő tevékenységének legfőbb állomásait, kiemelve Rácz Mária egykori általános iskolai rajztanárához, Kopasz Márta festő- és grafikusművészhez fűződő kapcsolatát. Kopasz Márta volt ugyanis, aki személyes varázsával és szakérő iránymutatásával megalapozta Mária művészet iránti elköteleződését.

Az ünnepelt a kiállított alkotások rövid bemutatása során különleges szeretettel mesélt élete első névre szóló ex libriséről, amelyet Kopasz Márta alkotott számára 1982-ben. Egy hölgyalak és egy kígyó látható a könyvjegyen, utóbbi tulajdonosa foglalkozására utal. Rácz Mária ugyanis 37 éven keresztül dolgozott a hajdani Szegedi Orvostudományi Egyetem Véradó Állomásának asszisztenseként.

A foglalkozására utaló ex librisek mellett megtekinthetők a természetszeretetét kifejező, a kétévente rendezett nemzetközi ex libris kongresszusokra utaló, bibliai és irodalmi vonatkozású, valamint legfőbb hobbiját, a világutazást megörökítő alkotások is. A kiállításon magyar és nemzetközi művészek munkái is láthatók, kiemelkedik a sorból a Nemzeti Pantheon nagyjainak emléket állító sorozatot bemutató tabló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában