Szegedi hírek

2023.09.29. 19:37

Szombaton délig tart a festőmaraton – Galéria

Koós Kata

45 literfestékkel és több mint 300 vászonnal készültek a szervezők. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Pénteken délben startolt, és szombaton délig tart a festőmaraton az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A Moravcsik Alapítvány által 2010 óta minden évben meghirdetett PsychArt24 elnevezésű akció célja, hogy a pszichoszociális fogyatékossággal élők és az egészséges résztvevők egy közös térben alkossanak. Szegeden, Budapesten, Debrecenben, Pécsen, Sopronban és Kecskeméten azonos időben ragadtak ecsetet a résztvevők, a helyi program főszervezője minden évben az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika. Kálmán János tanszékvezető elmondta, a közös alkotás élményével a mentális betegséggel élők stigmatizációs problémájára igyekeznek felhívni a figyelmet. A művészetterápia a szegedi klinikán több mint ötvenéves gyakorlat. 

Tavaly 250 magyar és külföldi résztvevővel háromszáznál több alkotás született. Pénteken 45 liter festékkel és 300 lealapozott festővászonnal, illetve kartonnal várták az alkotni vágyókat. Idén először ötven kilogramm agyag is a résztvevők rendelkezésére állt, így a festmények mellett újdonságként szobrok alkotására is lehetőség nyílt. 

A művekből szakértő zsűri válogatja majd ki annak a vándorkiállításnak az anyagát, amelyet az év végén indítanak el országos körútra. A rendezvény lebonyolításában a klinika dolgozóit a Dugonics András Piarista Gimnázium diákjai és az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar hallgatói segítették. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában