Szentes

2023.09.12. 10:30

Tóth József leszármazottait keresi a múzeum

Kétszáz évvel ezelőtt született Szentes híres szülötte, Tóth József, aki tizenhét éven át volt a Nemzeti Színház művésze. A bicentenáriumi megemlékezésből a város múzeuma sem szeretne kimaradni, ősszel egy kamarakiállítással tisztelegnek emléke előtt a színművészről elnevezett színházban, ezért szeretnék felkutatni a leszármazottait.

Darók József

Tóth József 200 éve született. Fotó: Szentesi levéltár

Tóth József színművész, a Nemzeti Színház egykori jeles tagja Petőfi Sándorral, Madách Imrével egyazon esztendőben, 1823-ban született Szentesen. A korban nem meglepő módon vándorszínészként indult pályája, majd az ország első színházában aratta sikereit, csupán korán bekövetkező halála miatt nem vállalhatta már el a direktori felkérést a Nemzetiben. Szülővárosában az utókor nem feledkezett meg róla, nem csak a város színháza, de utca is viseli nevét. Születésének 200. évfordulója tiszteletére a város önkormányzata idén ősszel szobrot szeretne állítani a Tóth József Színház és Vigadóban, ahová a szoboravatáshoz kapcsolódva a Koszta József Múzeum kamarakiállítással készül.

Az anyag összeállításához kutatásba kezdtek a közgyűjtemény munkatársai. Nagy örömükre az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettől megkapták az egykori színésztanár kéziratait, amelyeknek színes másolatait kiállítják az őszi tárlaton. További kutatásaik arra irányulnak, hogy megtalálják a még élő családtagokat, vagy távolabbi leszármazottakat, tudtuk meg a múzeumtól.

A színművész születési és halotti anyakönyvét megtalálták, amelyek ugyancsak megtekinthetőek lesznek. Annyi bizonyos, hogy Halász Kata gyermekeként 1823. július 5-én született Szentesen, szülőháza eredetileg az azóta róla elnevezett utcában állt. Akkor még "h" nélkül írták családnevüket, így a tímármester apa neve Tót István.

A színész a fővárosban, az akkori közigazgatás szerint az Országút 39. szám alatt élt. Feleségét Kovácsy Máriának hívták. A Nemzeti Színház művésze 1870. március 1-én halt meg és utána két nappal, március 3-án temették el a Kerepesi Temetőben. A mai Fiumei úti sírkerttel is felvette a kapcsolatot az intézmény, ahol azt tudták meg: Tóth József nyughelye védett, kezelője pedig a Nemzeti Örökség Intézetén keresztül a magyar állam. Nem lehetett közelebbit megtudni arról, hogy vannak-e, akik időnként kijárnának a temetőbe a sírt gondozni.

A szentesi közgyűjtemény ezért kéri az olvasók, múzeumi látogatók segítségét akár helyben, Budapesten, vagy bárhol, akik birtokában vannak információknak a családtagokról, keressék meg a múzeumot telefonon a 63/313 – 352 számon, vagy az [email protected] e-mail címen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában