Helyi kultúra

2023.10.28. 20:58

Kísérletező kedv az Alföldi Fotószalonon

Archaikus eljárások alkalmazása, kísérletező kedv, képi játékosság – mindezek jellemzői a 29. Alföldi Fotószalonnak. A Tokácsli Galériában 88 képzőművészeti remek látható úgy, hogy némelyik mű szándékosan nem is tűnik fényképnek.

Darók József

Változatos művészi élményt nyújt az Alföldi Fotószalon. Fotó: Darók József

Országos, sőt nemzetközi érdeklődést is kiváltó rangos fotós seregszemlévé nőtte ki magát a még 1980-ban, Dél-alföldi Fotószalon néven indult sorozat, mely a rendszerváltás után is folytatódhatott, kiterjesztve a területi lehetőségeket, immár Alföldi Fotószalonként – emlékezett Nagy István, a Szentesi Fotókör vezetője. Idén négy környező országból is pályáztak. Összesen egyébként 37 alkotó 88 munkája került a művelődési központ Tokácsli Galériájának falaira, a fotóművészekből álló zsűri, Herendi Péter, Fiala de Gábor és Minyó Szert Károly bírálata alapján. A kiállítást utóbbi fotós szakember nyitotta meg szombaton, és kifejezte örömét a sok archaikus technikával készült kép láttán, majd rátért a labormunka dicséretére: bezárkózva a sötét kamrába elmélyülni egy feladatba, valóságos lelki elmélyülést jelent. Ha elkészül a kép, kezdetét veszi a „képmutatás”, lehet pályázni például az Alföldi Fotószalonra. 

A szalon tükröt tart elénk, a visszajelzések építik az alkotót

 – mondta Minyó Szert Károly.

Az első díjat Németh Kriszta törökbálinti fotósnak ítélték oda, a Kóanok című kollekciójáért. 

 Nem volt még címe a képeknek, leültem, hagytam, hogy hassanak rám. Szakmámból kifolyólag a színház formanyelvét, lelkemnek ezt a szegmensét szólították meg a képek

 – árulta el. Az ugyancsak törökbálinti Baráth Gábor kapta a 2. díjat (Entrópia SMS-ek kollekció), a kecskeméti Szabó Maya pedig a 3. díjat (Izsáki homokbuckák). 

 A fotósnak nemcsak a szeme komponál, a kézművesség egész más tartalmakat tud felhozni 

– fogalmazta meg Szabó Maya. Volt, aki különböző anyagokat, például rozét is felhasznált képéhez, másvalaki kávésdobozzal fotózott.

A szervező Szentesi Fotókörből Lantos Imre és Nagy István személyében két különdíjasuk is van. István mészkőszobrok bepenészesedett repedéseiben látott meg érdekes formákat, így született a Felületeim című sorozat, a fotográfiától kicsit eltávolodó képi játék, míg Imre Fények és ívek című képei hangulattól függően bárhogy forgathatók.

Az Alföldi Fotószalon kiállítása november 18-ig tekinthető meg, 25-étől pedig következik egy másik, szintén pályázaton alapuló tárlat, a Katona Kiss Ferenc és neje Túri Júlia Képzőművészeti Alapítvány kiírására beküldött művekből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában