Helyi kultúra

2023.10.13. 20:36

Petőfi és Tóth József csodás találkozása a színház falán

Petőfi Sándor és Tóth József a bejáratnál invitálnak a színházba a pénteken este felavatott domborműveken. A legenda szerint találkoztak színészi pályájuk során, most újra megtörtént a csodás találkozás.

Darók József

Újabb ünnep a színház életében a két dombormű a bejáratnál. Fotó: Vidovics Ferenc

Fotó: Vidovics Ferenc

Szentes nagy szülötte, Tóth József emlékének ajánlja az új évadot a színész nevét viselő szentesi színház – ezzel a gesztussal kedveskedik a teátrumot üzemeltető Békéscsabai Jókai Színház. Seregi Zoltán igazgató péntek esti ünnepi évadnyitójában elmondta, két éve próbálnak szép pillanatokat szerezni az itteni közönségnek. 

Fotó: Vidovics Ferenc

Csodálatos esemény történik ezen az estén, a nagy költő és a város híres szülötte jelképesen újra találkoznak

 – fogalmazott a direktor.

Petőfi Mezőberényben címmel Németh László drámáját tűzték műsorra az ünnephez kapcsolódva, a Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkacsoportja támogatásával.

Az elmúlt két évadban minőségi munkát végeztek a színház munkatársai, telt házak, vastaps jellemezte az előadásokat

 – mondta Farkas Sándor miniszterhelyettes ünnepi beszédében. 

 A színház az újrakezdés szimbólumává vált és ebben az összekuszálódott világban leginkább arra van szükségünk, amit a színház kínál 

– emelte ki.

 Büszkék lehetünk arra, hogy két ilyen ember emlékének adózhatunk

 – kezdte avatóbeszédét Szabó Zoltán Ferenc polgármester. Azért, hogy ez megtörténhessen, 2022 tavaszán pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Kultúrális Alaphoz, amit a képviselő-testület is megszavazott, hogy együtt ünnepelhessék őket, idézte fel az előzményeket. A szoborpáros megalkotására Máté István és Lantos Györgyi csongrádi művészházaspárt kérték fel, de férje halála miatt a felesége készítette el a műalkotásokat.

Fotó: Vidovics Ferenc

Díszvendéget is köszönthetett a polgármester, Tóth József ükunokáját sikerült felkutatniuk, aki New Yorkban született, 1992 óta él hazánkban. 

Megtanultam, hogy tisztelni kell, amit őseink elértek

 –köszöntötte a közönséget Czirják László, és idézte ükapja híres mondását: Nézzétek, az álmot játszom.

Fotó: Vidovics Ferenc

Ezzel a címmel adott színvonalas műsort a Horváth Mihály Gimnázium 10. D osztálya, felidézve Petőfi és Tóth József életének hasonló motívumait.

A költő korán elhagyta a színi pályát, Tóth József a jogi karriert hagyta félbe, és a Nemzeti Színház talán akkori legnagyobb színművészévé vált, 1850 és 1867 között 267 darabban játszott, legjelentősebb sikerét a Bánk bánban aratta.

Az est fénypontjaként lekerültek a leplek a domborművekről. A Tóth Józsefet ábrázoló művet Szabó Zoltán Ferenc polgármester és Czirják László, a Petőfiről készült alkotást Farkas Sándor miniszterhelyettes és Seregi Zoltán leplezték le. Veres-Ravai Réka evangélikus lelkész és Fehér Csaba református lelkipásztor szentelték meg a műveket.

Fotó: Vidovics Ferenc

Lévai Attila, a Jókai Színház művésze és a drámai tagozatos diákok záróműsorában megidézték, milyen lehetett a két alak találkozása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában