Szegedi hírek

2023.10.08. 07:40

Saját magunkra lelhetünk rá Sárkány Győző tárlatán – Fotók

Kiss Anna

Létidő címmel nyílt tárlata Szegeden a Ferenczy Noémi-díjas grafikusnak. Fotó: Török János

Sárkány Győző olyan utazásra hív, amely végén önmagunkra, a létezésünk szépségére ébredünk rá, melyet fantasztikusan ad vissza a művész, de nem véletlen, hiszen önmaga is kutatta a létezést. Az idő, a fény és a létezés egységét teremti meg, és megmutatja, hogy milyen az, amikor az egyik állandó, a másik kettő pedig folyton változik, hiszen ez az, ami a világunkat mozgatja 

– mondta el Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikus, érdemes művész önálló tárlatának megnyitóján szombaton.

Azt kívánta a REÖK palotában jelenlévőknek, hogy hagyják, hogy a magával ragadja őket az utazás, szálljanak fel a felhők tetejére és leljenek saját magukra, a sajt létezésükre. 

Sárkány Győző az elmúlt évtizedek alatt egy teljességgel egyéni stílust alakított ki, melyben a szürrealizmustól a pop artig, a reneszánsz grafika nagymestereitől a kortárs művészet inspiráló hatásáig, egy nagyívű, összetett vizuális rendszerben fejti ki sokszínű tevékenységét. A Létidő című tárlata egészen december 3-ig látható Szegeden.

Nátyi Róbert művészettörténész a megnyitón elmondta, a művész elmúlt ötven évben keletkezett alkotásaiból láthatunk egy összeállítást, melyet a kettősség jellemez, ahogy az életművét is. A finomság és a rossz kettőssége, de ugyanakkor ott van benne a '70-es, '80-as évek rock and roll életérzése is. Úgy véli, sokoldalú, sokszínű művész alkotásai láthatók, akit enciklopédikus szemlélet jellemez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában