Szegedi hírek

2024.05.11. 10:32

BYD Szeged: pár éven belül legurulhatnak az első elektromos autók a gyártósorról

A világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a BYD, Európában először Szegeden építi gyárát. A BYD Szeged projekt kiemelkedő példája annak, hogy Magyarország ma már a kínai befektetések vezető közép-európai célpontjává vált.

Delmagyar.hu

2400586665

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

2023 decemberében jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy hazánk egyik legnagyobb városát választotta ki telephelyéül egy nagyon fontos kínai vállalat. 

Szegeden építi meg ugyanis első európai üzemét a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójának számító kínai BYD. – írja az Origo.

Ahogy a miniszter fogalmazott, a BYD Szeged a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz. 

Miért ekkora jelentőségű a BYD Szeged projekt?

Az Európai Unió tavaly februárban meghozta a döntést, miszerint 2035-től nem lehet hagyományos meghajtású járműveket forgalomba hozni. Ettől az évtől kezdve egyetlen személyautónak sem lehet károsanyag-kibocsátása az EU országútjain. Ugyanezen időponttól belsőégésű motorral hajtott személygépjárművek és kisteherautók értékesítése sem lesz engedélyezett az EU területén. Ezért különösen fontos, hogy Magyarországon is minél több elektromosautó-gyár jöjjön létre.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az Origo szerint a BYD vezetősége annyira komolyan vette a helyszín kiválasztási folyamatát, hogy a magyar oldalról a projekt szakmai felelőseként megbízott Nemzeti Befektetési Ügynökséggel 224 tárgyalási fordulót követően döntött hazánk, és a dél-alföldi központ mellett. Mint kiderült, a kínai autógyár nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat fog előállítani Magyarországon. 

A BYD gyár Magyarországra telepítését illetően Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter, kiemelte, hogy ezáltal több ezer új munkahely jön létre. A Forbes által közzétett információk szerint a cég tavaly 68,1 milliárd dolláros bevételt ért el, és közel 3 milliárd dollárnyi profitot is realizált.

A BYD szegedi gyárába már meg is jelentek az első álláshirdetések, ahol akár már 3 éven belül is megindulhat a sorozatgyártás.

Az Origo azt írja, hogy a cég által kínált autók magyar árairól is érkeztek hírek: ezek szerint a legolcsóbb elektromos autó a Dolphin már 11 millió forint alatti induló árral jön Magyarországra. De a BYD elektromos autó ára nagyjából 12 - 18 millió forintos árkategóriában lesz kapható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában